rad
Makedonija
vijest

Makedonija pred “samoukidanjem”?

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Prosvjed protiv platforme SDSM-a i albanskih stranaka

Sve učestalijima postaju napadi na novinare u Makedoniji od kad su, nakon prvih napada, mediji počeli bojkotirati prosvjede VMRO-DPMNE-a usmjerene protiv ideje koalicije SDSM-a i albanskih stranaka, a pod objašnjenjem “državnog udara“. No, ako se i radi o kakvom obliku državnog udara, odgovornost za njega primarno leži na VMRO-DPMNE-u koji radi baš sve zamislivo i štošta nezamislivoga kako bi se održao na vlasti.

Tako su u samo nekoliko posljednjih dana napadnuti novinar i snimatelj portala A1, dogodio se ni više ni manje nego upad u privatni stambeni prostor novinara Branka Tričkovskog, napadnut je Borjan Jovanovski, urednik neovisne makedonske televizije Nova. On smiruje situaciju objašnjenjem kako se vjerojatno radi o neorganiziranom napadu, već manipulaciji maloljetnika, jer su njegovi napadači vidno bili ispod granice punoljetnosti. Ipak, za ovaj ad hoc napad sumnjiči jednog dužnosnika VMRO-DPMNE-a. Jovanovski smatra kako uzrok napada na novinare leži u dugogodišnjem toleriranju govora mržnje što normalizira fizičke napade. Napada nije bio pošteđen ni redatelj Vladimir Milčin koji je kazao medijima, kako ispred njegove zgrade dežura mladić koji ga je pitao: “Gospodine Milčin, zašto se ne pridružite makedonskom narodu na protestima? Odgovorio sam da ne idem sa onima koji tuku novinare”, kazao je Milčin, na što je mladić uzvratio: “Još nismo ni počeli tući.”

Ne radi se pritom o izoliranim incidentima. U Bitoli su 4 maskirana napadača (snimljeni na nadzornim kamerama) jutros oko 4 sata ujutro molotovljevim koktelima napali Muzej albanske abecede. Pokušali su zapaliti zgradu, no srećom nisu uspjeli.

Postizborna nagovaranja

I dok se Zoran Zaev, nesuđeni mandatar za mjesto makedonskog premijera, sastaje s ambasadorima Njemačke, Velike Britanije, Švedske i Nizozemske, uobičajenim “mirotvorcima” balkanskoga “bureta baruta”, kriza se upravo dodatno pogoršala. Naime, 6. marta, sinoć u ponoć, istekao je rok za raspis lokalnih izbora. Da su izbori raspisani, morali bi biti održani najkasnije u mjesecu maju, no ovako će morati doći do produženja mandata gradonačelnicima i općinskim vijećima, a izbori bi se mogli održati tek na jesen. Šef VMRO-DPMNE-a zaziva nove parlamentarne izbore, paralelno sa lokalnima, no niti SDSM niti albanske stranke ne žele pristati na to, iako su uvjereni da bi ovoga puta na njima ostvarili žestoku pobjedu.

Izbore trenutno nije moguće raspisati jer nije izabran predsjednik parlamenta. Naime, konstitutivna sjednica parlamenta održana je 30. decembra i na njoj su samo bili verificirani mandati zastupnika, ali nije izabran i predsjednik. SDSM-u u imenovanju predsjednika parlamenta vidi način zaobilaženja predsjednika Đorđa Ivanova koji im je odbio dati mandat za formiranje vlade. Ako se izabere predsjednik parlamenta, on može početi kako-tako funkcionirati te dvotrećinskom većinom promijeniti Izborni zakon. SDSM smatra da na ovaj način vladu može formirati i parlament. Međutim, matematika kaže da se radi o dalekosežnoj brojci. Za takvo nešto, SDSM-u bi bilo potrebno 80 mandata, a na raspolaganju im se nalazi 67 do 69. Ostale bi morali pribaviti među 51 zastupnikom VMRO-DPMNE-a (Sobranje ukupno broji 120 mjesta. SDSM s koalicijskim partnerima ima 67, dok VMRO-DPMNE ima čak 51).

Kriza se u Makedoniji zaista zaoštrava, a činjenica da je predsjednik Ivanov svojom odlukom o ne davanju mandata de facto isključio Albance iz procesa donošenja političkih odluka nimalo tome ne doprinosi. Albanske stranke odbijaju nove izbore, a albanska platforma u međuvremenu nazvana “Tiranskom platformom” plijeni pozornost i u regionalnim medijima, pa tako potpirivanju nemira skloni srpski tabloidi optužuju Albaniju za cijepanje Makedonije. Da stvar pomalo počinje izmicati kontroli potvrđuje i reakcija Tirane i Prištine koje niječu svoju upletenost u razvoj događaja u Makedoniji.

SDSM-ov Zoran Zaev poziva narod da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa. Ali Ahmeti iz DUI-ja poziva na ignoriranje etničke netrpeljivosti, a potpuno nemoćna Europska unija apelira na predsjednika Ivanova da promijeni svoju odluku i da mandat za sastav vlade Zoranu Zaevu.