politika
Kosovo
vijest

Vatrena proslava nezavisnosti?

Foto: Anadolija / Erkin Keçi

Kosovo se priprema za velike proteste opozicije koji su najavljeni povodom današnje osme godišnjice proglašenja neovisnosti. Okupljanje koje je vođa pokreta Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) Albin Kurti najavio kao “protest oslobođenja” trebalo bi biti najveće još od početka januara, kada su prosvjednici zapaliti dio zgrade vlade. Eskalacija se očekuje nakon prošlotjednog neuspjelog pokušaja uključivanja opozicije u parlamentarne procese uz posredovanje međunarodne zajednice čime su se pokušale zaustaviti višemjesečne aktivnosti opozicije protiv vlade, te osobito sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom. Dosadašnji protesti su, osim uličnih okupljanja koja su u pravilu završavala nasiljem, uključivali i redovite prekide sjednica parlamenta.

Kosovske vlasti ozbiljno računaju s mogućnošću da opozicija prekine državne proslave nezavisnosti koje, osim svečane sjednice parlamenta, uključuju i policijsku paradu na trgu Zahira Pajazitija u Prištini. Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga pozvala je opoziciju da ne “ugrozi ovaj sveti dan za sve građane”, a policija je najavila da će zaustaviti sve pokušaje ugrožavanja proslave. I posebna izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek upozorila je da bi prosvjedi mogli dovesti do “zaustavljanja procesa vizne liberalizacije”. No nije sve ostalo samo na upozorenjima jer je uoči protesta uhapšeno nekoliko istaknutih funkcionera Samoopredjeljenja, uključujući predsjednika poslaničkog kluba Glauka Konjufcu i glasnogovornika Frashera Krasniqija.

Kako bi ublažila dojam preventivnog hapšenja zbog još neodržanog protesta, Misija vladavine prava Europske unije na Kosovu (EULEX) je poslala priopćenje u kojem stoji kako ta institucija EU nije sudjelovala u ovoj akciji te kako su političari uhapšeni zbog sumnje da su sudjelovali u uništavanju imovine davne 2009. godine. Hapšenja sasvim sigurno neće pomoći kosovskim vlastima da održe dojam nezavisne institucije, a još će manje zaustaviti proteste koje potpaljuje masovno nezadovoljstvo stanjem u zemlji.