društvo
BiH
vijest

Počelo gašenje signala u BiH – Istočna Bosna bez BH-RT-a

Foto: Pokrivenost TV signala nakon isteka roka za digitalizaciju

Počelo je gašenje svih analognih signala u Europi, Africi i dijelu Azije. U srijedu, 17. juna isteko je međunardoni rok za dovršetak procesa digitalizacije televizijskih i radijskih signala, a jedina zemlja koja ovaj proces nije uspjela ni započeti, je Bosna i Hercegovina. Prve posljedice neprovedbe digitalizacije već su vidljive na prostoru Istočne BiH gdje su stanovnici ostali bez prvog predajnika analognog signala, radi čega više ne mogu pratiti terestrijalnu javnu televiziju BH-RT.

“Na legitimni zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu sa Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep sa kojeg emituje BHT. Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenjem tog predajnika”, kažu iz Regulatorne agencije za komunikacije za Klix.ba.

Iz RAK-a dodaju da su obaviješteni od generalnog direktora BHT-a, da je sporni predajnik ugašen sinoć, čime je dijelom, sa TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući sljedeće općine: Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo. U srijedu je odmah održan hitan sastanak s predstavnicima javne televizije na kojem su su dogovorene interventne mjere za što skorije vraćanje signala na navedena područja.

U regulatornoj agenciji očekuju zaprimanje daljnjih sličnih zahtjeva za gašenjem predajnika i u narednom periodu. Nadaju se također da će takvi zahtjevi i izvršiti dovoljno veliki pritisak na državu da riješi ovaj, devet godina star, problem. “U Regulatornu agenciju za komunikacije već je došlo nekoliko zahtjeva za gašenje nekih predajnika, a u narednom periodu, pogotovo nakon 17. juna, svakako možemo očekivati više takvih zahtjeva”, kazao je za BHT Plamenko Ćustović, predsjednik Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije.

Predajnici koji prenose analogni signal neće danas biti isključeni. Isključivanje bi značilo da najmanje 50 posto građana, svi oni koji radio i TV programe program prate preko običnih antena, jednostavno neće moći pratiti bilo kakav program. Zbog toga su u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH odlučili da isključivanja “nazadnih” predajnika neće biti. Sve uz nadu da će procesi, koji godinama tapkaju u mjestu ipak biti pokrenuti, piše BH-RT.

Drugim riječima, analogni signali u BH neće se gasiti, osim u slučajevima kad susjedne zemlje to zatraže jer prema svim međunarodnim sporazumima od datuma 17. juna imaju pravo korištenja punog opsega svojih frekvencija na kojima se emitiraju digitalni signali. Također u obzir treba uzeti i to da analogni signal iz BiH ometa digitalno emitiranje u zemljama koje su izvršile svoje obaveze i u skladu sa zadatim rokovima provele digitalizaciju. Kako je priopćeno iz RAK-a, u svim slučajevima kada signal iz BiH bude ometao emitiranje u susjednim zemljama, predajnik koji izazova smetnje biće isključen, a građani koji preko njega prate program stvarno će ostati u medijskom mraku, piše BH-RT.

Kako je Bilten već pisao, ukoliko u BH proces digitalizacije uskoro ne počne, zagušenja analognih signala digitalnima vrlo vjerojatno će dovesti do gubitka oglasa kojima se brojne lokalne, komercijalne ali i javne televizije financiraju. Gubitak financiranja može dovesti do gubitka radnih mjesta, no u konačnici patit će i javna funkcija medija jer, usprkos čestim i opravdanim prigovorima na nisku kvalitetu rada lokalnih televizija, one ipak pružaju lokalnom stanovništvu lokalne informacije koje ne dospijevaju do udarnih termina nacionalnih medija, a koje su relevantne za lokalnu zajednicu.