politika
Srbija
vijest

Litijum, leteći automobili i delfinarijum

Serbia's President Aleksandar Vucic speaks during the Pan-Serbian "All-Serb Assembly" rally in Belgrade, on June 8, 2024. (Photo by OLIVER BUNIC / AFP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak uveče održao obraćanje naciji. Šta je tačno bilo tema, teško je reći. Počev od aktuelnih geopolitičkih odnosa, preko ekonomske situacije u Srbiji i projekata koje planira da sprovede vlast, do pitanja Kosova i stanja u namenskoj industriji, predsednik se dotakao svega navedenog u izlaganju od sat i po vremena u duhu romana toka svesti.

Krenimo redom. Dva su krupna projekta koja će biti u fokusu vlasti u narednom periodu i na njima će graditi kampanju do narednih izbora. U pitanju su specijalizovana izložba Expo 2027. i potencijalno otvaranje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji.

Na pomolu je eskalacija globalnih sukoba, predsednik se plaši, i pre izbora u SAD, koji bi trebalo da se održe krajem godine. Ipak, srpski narod ne treba da brine – obezbeđene su zalihe pšenice, kukuruza, brašna, pasulja i testenina. Robne rezerve su stabilne, kao i ekonomski rast. Finansijsku stabilnost garantuju rezereve zlata koje, razume se, rastu iz godine u godinu. Jedino što može uticati na ekonomski rast Srbije jesu globalne katastrofe, čiju pojavu ne treba isključiti.

Specijalizovana izložba Expo doneće dodatni ekonomski boost. Biće izgrađeni različiti sportski tereni, centar za vodene sportove, tematski parkovi, vodeni parkovi, nacionalni akvarijum i delfinarijum. I još mnogo toga. Skoro sve države sveta će doći u Beograd da predstave svoje projekte. Legolend je malo skuplji, ali ne treba isključiti ni njihov dolazak. Nema sumnje da će Nacionalni stadion biti gotov do tada i da će predstavljati važan element izložbe. U godini kada će se održati Expo, Beogradom će saobraćati leteći automobili i leteća taksi vozila.

Litijum i oružje

Globalna situacija se zaoštrava i ratovi u budućnosti će se voditi oko kritičnih mineralnih sirovina. Litijum je jedna od tih sirovina, a Srbija je jedna od retkih država koja je bogata ovom rudom. Šansa koja se ne sme ispustiti. Naravno, iskopavanje litijuma nije idealno, ali evropski partneri će garantovati poštovanje ekoloških standarda.

Navodno, u Srbiji je moguće iskopati 58.000 tona litijum karbonata godišnje, a garancije za poštovanje najviših ekoloških zaštita će predsednik tražiti čak i od nemačkih Zelenih. U Srbiji će se proizvoditi baterije, neće biti samo pukog izvoza sirovina. Budžet grada Loznice će biti nezamisliv i samo neko zlonameran može stati na put projektu. To su krajem 2021. učinile zapadne službe, pokušavši da zaustave razvoj Srbije. U prvom koraku je potrebno otvoriti dijalog o temi otvaranja rudnika, do sada su se mogli čuti samo ostrašćeni oponenti projekta.

Krug se završava ponovnim pretresanjem geopolitičkih odnosa. Nema sumnje da je naoružanje proizvedeno u Srbiji, pre svega municija, završilo u rukama ukrajinske vojske. No, oružje se ne izvozi direktno Ukrajincima i Srbija ne može da zna gde će oružje na kraju završiti. Ali Rusi znaju o čemu se radi i ne padaju na jeftine pokušaje diskreditacije srpsko-ruskih odnosa od strane domaćih, neprijateljski nastrojenih medija. Uprkos dokazima o tome gde završava oružje, odnosi sa Rusijom su i dalje na najvišem nivou.

Hoće li vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj uticati na odnose sa Srbijom? Ostaje da se vidi, ali nema sumnje da je Makron veliki prijatelj. Kako će rezultati izbora za Evropski parlament uticati na status Kosova? Postoji mogućnost da se snage centra udruže protiv desnice, što Srbiji ne ide u prilog.

Jedan sasvim običan ponedeljak i uobičajeno obraćanje predsednika koji najavljuju ozbiljnu propagandnu ofanzivu u narednih nekoliko godina. Pitanje otvaranja rudnika će biti ključno političko pitanje – ostaje otvoreno koliko ima organizacionih kapaciteta za pružanje otpora nakon tek završenih izbora.