društvo
Hrvatska
vijest

Studenti/ce za Palestinu: Dosta šutnje!

Neformalno okupljeni studenti/ce u inicijativi za Palestinu jutrošnjim vješanjem transparenta na zgradi Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručile su “Dosta šutnje!” povodom novog napada na izbjeglički kamp u Rafahu, a u priopćenju pozivaju ostatak akademske zajednice na akciju kontra genocida i za slobodnu Palestinu.

“Studenti i profesori na sveučilištima diljem svijeta glasno prosvjeduju protiv izraelskih napada i podrške koju zapadne vlade i institucije daju izraelskoj vladi i vojsci, a mi im se u tom otporu pridružujemo. Transparentom koji vješamo na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta poručujemo da ne prihvaćamo učesništvo Sveučilišta u Zagrebu u genocidu nad palestinskim narodom”, poručuju studenti_ce.

Od 2015. godine Sveučilište u Zagrebu, u sklopu programa mobilnosti za partnerske države u okviru Erasmus+ mreže, razvija međunarodnu suradnju s izraelskim sveučilištima, unatoč njihovoj uključenosti u genocid nad Palestincima i održavanju aparthejdnog režima kroz suradnju s izraelskom vojskom u vidu organiziranih edukacija, centara i/ili priprema dobrovoljaca za vojnu akademiju, ilegalnog preuzimanja i otuđivanja palestinskih posjeda pod okupacijom te stipendiranjem studenata vojnika IDF-a.

Istovremeno, sva sveučilišta i znanstveni centri u Gazi su u potpunosti uništeni, uključujući nekada renomirane centre kvalitete i inovacije poput Al-Azhara, Al-Aase, Al-Quds otvorenog sveučilišta, Al-Israa, Fakulteta za primijenjenu znanost, Islamskog sveučilišta, Sveučilišta Gaza, Sveučilišta Palestina i drugih.

“Pozivamo studente i studentice, profesore i profesorice, kao i druge radnike i radnice Sveučilišta u Zagrebu na solidarnost s Palestinom te prekid svake institucionalne suradnje s izraelskim sveučilištima i institucijama, a od Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo prekid svih diplomatskih odnosa s Državom Izrael i diplomatsko priznanje Palestine”, poručuju iz inicijative.