društvo
Hrvatska
vijest

Veterinar na Filozofskom

Foto: Bilten

Primopredaja vlasti trebala je biti održana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu danas u 11 sati. Međutim, oni kojima je vlast trebala biti predana još se nisu pojavili na adresi Ivana Lučića 3. Razlog njihova nedolaska očito leži u sit-inu koji su na ulazu na fakultet pripremili studenti i profesori iz Inicijative za Filozofski. Njihova odluka da novoj vlasti onemoguće ulazak na fakultet i preuzimanje upravljačkih struktura zasniva se na tome što razloge iza primopredaje vlasti smatraju autokratskim i nedemokratskim.

Katkad tiši, katkad bučniji rat između rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa i njegovog matičnog Filozofskog fakulteta traje već godinama. Za potrebe ovog članka prisjetimo se samo posljednje epizode koja je dovela do situacije kojoj upravo svjedočimo na stepenicama Filozofskog. Sve je počelo time što Boras i njegovi poltroni u Senatu nisu prihvatili demokratski izabranog Nevena Jovanovića za novog dekana na fakultetu. Navodno zbog spornog programa. Nakon te odluke uslijedila je kratkotrajna medijska tenzija, ali vrlo brzo se sve vratilo na teren pozicijskog birokratskog ratovanja.

Taj je proces određen procedurom kojom Vijeće fakulteta izabere kandidata za vršitelja dužnosti dekana, kandidat ode na svojevrsne konzultacije s rektorom i ovaj ga prihvati ili ne prihvati. S tim da je prva opcija uvriježena. Takav scenarij se činio izglednim i u ovom, puno kompleksnijem slučaju. Vijeće je s više od 80% glasova izabralo Dragana Bagića kao kandidata za vršitelja dužnosti i on je već započeo “pregovore” s rektorom Borasom koji mu je na prvom sastanku, kako doznajemo od izvora s Filozofskom fakulteta, potvrdio da je valjan kandidat i da nema ništa protiv njega. Dogovoren je i naredni sastanak na kojem se trebao finalizirati dogovor. Međutim, baš u vrijeme dok je Bagić bio na sastanku s dekanom Borasom na fakultet je stigla obavijest o suspenziji uprave.

Dakle, dok se činilo da sve ide nekim predviđenim tijekom, saznalo se da je druga strana već dobrano odmakla u procesu sabotaže upravljačkih struktura na fakultetu. Naime, odluka o suspenziji se zasniva na pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagreba po kojoj se trenutna dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić proglašava krivom za mobing nad Borasovim prorektorom Antom Čovićem. A da je riječ o itekako koordiniranoj akciji možemo zaključiti po tome što je odluka o suspenziji bila sastavljena prije nego što je uprava fakulteta saznala za sudsku presudu. Čitateljima ostavljamo da sami zamisle što je ova operacija sve trebala obuhvaćati – od privatnih do institucionalnih odnosa – e da bi bila ovako izvedena.

Da ne govorimo o pretpostavci da je dekanica fakulteta mogla vršiti mobing nad najmoćnijom figurom u upravi Sveučilišta. Njena jedina “krivica” jest pokretanje standardne procedure kojom se razmatrao status Čovića na tom fakultetu. Posrijedi je, dakle, aktiviranje cijelog sklopa institucionalnih i drugih resursa kako bi se konačno provela osveta Borasa i Čovića nad trenutnom upravom fakulteta. Drugim riječima, ovdje nije posrijedi pravna nego politička bitka. Iz toga razloga je s Filozofskog i puštena politička poruka o nastojanju da se izdvoje sa Sveučilišta i sami postanu sveučilište. Poruka je jasna i uživa priličnu podršku na fakultetu, samo je procedura malo zeznuta. Naime, prije nego što Sabor odobri novo sveučilište, Senat ovog na kojem se FFZG nalazi mora potvrditi izdvajanje. Dakle, rektor i njegovi ljudi.

Inače, na mjesto v.d. dekana Filozofskog je rektor odlučio staviti svog prorektora Miljenka Šimpragu, inače s Veterinarskog fakulteta. O kakvom se potezu radi najbolje svjedoči to što se sam Veterinarski fakultet javnog ogradio od Šimprage i njegova imenovanja. Zasad veterinar nije uspio ući na Filozofski fakultet i preuzeti vlast. Valja očekivati optužbe za nasilje i slična moralistička zgražanja, ali što je jedan sit-in naspram godina institucionalnog nasilja koje ne bira ni sredstva ni metode?