društvo
vijest

Mađarska zabranjuje promicanje homoseksualnosti pred mladima?

Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Mađarska vladajuća stranka Fidesz predložila je novi zakon koji bi zabranio “promicanje“ homoseksualnosti pred djecom i mladim ljudima, kao i promicanje “promjene spola” maloljetnika, između ostalog i u školama, filmovima i knjigama. Konzervativna stranka premijera Orbana ove je zakonske amandmane predložila ovog četvrtka (10. lipnja), stoji na web stranici mađarskog parlamenta.

Pet nevladinih stranaka, uključujući Amnesty International i Budapest Pride, odmah su osudile ove prijedloge. Amnesty Hungary napisao je izjavu u kojoj tvrdi da bi uvođenje Fideszovih prijedloga ozbiljno ograničilo slobodu izražavanja i dječja prava. “Ovaj potez ugrožava mentalno zdravlje LGBT+ mladih osoba i sprječava njihov pristup informacijama i podršci koja je im je potrebna. Takav zakon samo osnažuje predrasude i homofobiju, što je neuskladivo s vrijednostima demokratskih društava“, izjavili su iz Amnesty Hungary.

Ovi amandmani su posljednji u nizu anti-LGBT poteza Orbana i njegove stranke Fidesz: u prosincu 2020. mađarski parlament usvojio je zakonski paket koji je u Ustav uveo tradicionalnu definiciju obitelji i roda, te je istospolnim parovima ukinuo pravo na posvajanje djece. Također, zakon donesen prošle godine onemogućava građanima Mađarske da promijenjenu oznaku spola upišu u službene dokumente. Početkom godine, mađarska vlada je nametnula objavljivanje disklejmera uz knjigu izdavača koji promiče prava seksualnih manjina. U disklejmeru piše da knjiga prenosi vrijednosti koje se razlikuju od izvornih, tradicionalnih obiteljskih vrijednosti Mađarske. Radilo se o knjizi prepravljenih poznatih bajki i mitova u kojoj se pojavljuju LGBT likovi, likovi s invaliditetom, siromašni likovi i likovi romske nacionalnosti. Tom prilikom Viktor Orban je poručio izdavaču knjige i LGBT udrugama da “ostave našu djecu na miru“, a jedan je ekstremno desno orijentirani političar potrgao knjigu na press konferenciji.

Ukoliko ovaj zakon prođe, Mađarska bi mogla zabraniti oglašavanje svih tvrtki koje se solidariziraju s LGBT+ zajednicom. Članovi Fidesza 2019. su pozvali na bojkot Coca-Cole zbog njene kampanje #LoveIsLove. Amnesty International je izjavio da Mađarska slijedi model zakona koji koriste Rusija i Kina, a koji kažnjava djela “homoseksualne propagande”.