rad
vijest

Uberlobiranje

Foto: ETUC.

Europska unija uskoro bi trebala dovršiti prijedlog direktive o platformskom radu čiji je cilj osigurati da vozači, dostavljači i drugi platformski radnici i radnice dobiju bolju socijalnu zaštitu. U središtu političke borbe oko direktive, koja traje već skoro dvije godine, nalazi se pitanje trebaju li se platformski radnici smatrati zaposlenicima ili samozaposlenim suradnicima. Ta bi odluka mogla dovesti u pitanje Uberov “poslovni model” koji se temelji na izbjegavanju obaveza poslodavca prema radnicima, poput minimalne plaće, regresa i plaćenog bolovanja.

Zato se Uber pobrinuo da u razdoblju prije finalnih dogovora o regulaciji platformskog rada izbombardira političare u Bruxellesu ciljanim oglasima preko Facebooka i Instagrama – Politicov pregled oglašavanja na Meti pokazao je da je Uber ciljao kreatore politika preko društvenih mreža u rujnu i listopadu s više od 100 oglasa. Internetska kampanja praćena je plakatiranjem Uberovih poruka na terenu oko glavnih prostorija institucija EU u Bruxellesu. Uber je već potrošio više od 5 milijuna eura na lobiranje u EU od 2013., a najnoviji val krenuo je uoči pregovora o finalnom tekstu europske direktive o platformskom radu.

Analiza Uberovih oglasa pokazuje da oni nisu bili fokusirani na nadolazeća pravila o radu platformskih kompanija u Europskoj uniji, nego su adresirali “nesporazume” o Uberovoj poslovnoj praksi, kako je to formulirao jedan od oglasa. Tvrtka je u oglasima detaljno opjevala svoj (pozitivan) utjecaj na radnike, sindikate, gradove, taksi industriju i europsko gospodarstvo općenito, a u jedinom oglasu koji se ticao prava vozača, pisalo je da Uber pruža “razne beneficije” poput roditeljskog dopusta, plaće za vrijeme bolovanja, pokrića za ozljede na radu “za sve europske vozače i dostavljače koji se za to kvalificiraju”.

Na te oglase reagirali su razni europski sindikati koji su složni u poruci da bi Uber taj novac koji troši na slabljenje direktive trebao isplatiti svojim radnicima. Europska konfederacija sindikata (ETUC) uzvratila je udarac vlastitim video oglasom koji proziva Uberovu agresivnu taktiku lobiranja i poziva na snažnu direktivu o radu platforme.

Tajnik ETUC-a Ludovic Voet rekao je: “Lobisti platforme bacaju velik novac na oglašavanje jer znaju da imaju pokvaren poslovni model koji se temelji na uskraćivanju najosnovnijih radničkih prava. Zakonodavci bi se trebali suprotstaviti ovom agresivnom lobiranju i donijeti snažnu direktivu o radu platforme koja osigurava da Uber i druge tvrtke konačno moraju igrati po istim pravilima kao i drugi poslodavci. Platforme bi trebale prestati rasipati novac na reklame i uredno plaćati svoje radnike.”

Sve o Uberovim taktikama antiradničkog lobiranja ionako se već zna od ljeta 2022. i slučaja Dosjei Uber, nakon čega su iz uprave Ubera počeli govoriti o promjeni imidža i o tome da su se promijenili i da su spemni za kooperaciju sa sindikatima. Mark MacGann, bivši voditelj javne politike i viši savjetnik uprave Ubera, a zatim zviždač u slučaju Dosjea Uber, izjavio je da je Uber možda uveo neke kozmetičke promjene, ali da se one mogu opisati kao “stavljanje ruža za usne na svinju”. Kao što smo pisali ljetos, pod time je mislio da se nimalo nije promijenio način na koji kompanija postupa s vozačima, kao ni prakse lobiranja u EU, pogotovo kad se radi o Direktivi o platformskom radu. Uber se svim silama bori protiv bilo kakvog oblika reklasifikacije radnika, izjavio je MacGann, i dodao da bi se Uber radije borio protiv izoliranih sudskih slučajeva koliko god ga to koštalo, nego da mora promijeniti cijeli pristup statusu svojih radnika. Zahvaljujući lobiranju kod Macrona, Francuska je promijenila službeni stav o očuvanju starih taksi kompanija i priklonila se Uberovom modelu, oštro kritizirajući ideju Direktive o platformskom radu. “Ovo je čisti i neobuzdani kapitalizam, onaj koji ne stvara stvarna radna mjesta niti bilo kakve stvarne povrate za državnu blagajnu”, izjavio je MacGann.

Glavni Uberov odgovor na argument o lažnom samozapošljavanju radnika glasi da radnici žele biti “sami svoji gazde” i zadržati svoju neovisnost i fleksibilnost, a nacrt direktive o platformskom radu nastoje prikazati kao potpuno neusklađen sa željama i potrebama radnika. Međutim, brojni europski sindikati to opovrgavaju, a prošle srijede (9. studenog) se pred europskim institucijama u Bruxellesu okupilo mnoštvo radnika iz Belgije, Španjolske, Francuske i Austrije kako bi protestirali protiv Uberovog lobiranja. Kako piše Politico, “Radnici koji se okupljaju u Bruxellesu imaju kristalno jasnu poruku: Ne dopustite Uberu da piše zakon”.