rad
vijest

Dosjei Uber: U potrazi za izgubljenim pamćenjem

Pierre-Dimitri Gore-Coty, 8.6. u Londonu, foto: Tristan Fewings / AFP

Nakon što su Dosjei Uber ljetos razotkrili taktike lobiranja koje je Uber koristio kako bi utjecao na visokopozicionirane francuske političare, uključujući tadašnjeg ministra gospodarstva Emmanuela Macrona, Francuska je u siječnju ove godine osnovala parlamentarni istražni odbor koji temeljito istražuje Uberove taktike lobiranja, uključujući one iz prošlosti. Pierre-Dimitri Gore-Coty, bivši regionalni generalni direktor Ubera za zapadnu Europu, a sada viši potpredsjednik zadužen za Uber Eats, saslušan je krajem prošlog mjeseca u sklopu rada odbora, i tada je svjedočio da se ne može sjetiti je li e-mailom osobno zatražio da se istražiteljima onemogući pristup podacima o kompaniji putem alata “kill switch”.

Krhko sjećanje

Na pitanje je li ikada sam aktivirao “kill switch”, Gore-Coty je pod prisegom izjavio da se “ne sjeća točno”, iako nije negirao da se kompanija njime koristila u Kalanickovo vrijeme. Međutim, EURACTIV je imao uvid u takvu poruku, postanu s Gore-Cotyjeve e-mail adrese 2. travnja 2015., s naslovom koji glasi “Kill Switch in AMS asap please”. EURACTIV je dobio potvrdu da kratica AMS označava Amsterdam. Poruka je poslana Uberovom informatičaru, a kopija je poslana čitavom timu rukovoditelja kompanije, uključujući i samog Travisa Kalanicka. E-mail je poslan u trenutku kada je Uber bio pod istragom nizozemskih vlasti pod sumnjom da je usluga unajmljivanja vozača “UberPop” bila ilegalna.

Portal The Guardian, koji je sudjelovao u istrazi, otkrio je u srpnju 2022. da je bivši izvršni direktor Ubera zatražio da se kill switch koristi u Amsterdamu u odgovarajućem vremenskom razdoblju. Datoteke koje su procurile otkrivaju da je taj alat korišten u najmanje šest zemalja EU. Francuski radio France Inter također je potvrdio Gore-Cotyjevu umiješanost u akciju uništavanja podataka u Amsterdamu, te da se alat koristio i u Francuskoj. Nakon što ga je lijeva zastupnica i izvjestiteljica odboa Danielle Simonnet pritisnula da da precizan odgovor o vlastitoj umiješanosti u aktiviranje “kill switcha”, Gore-Coty je rekao: “Ponašam se u dobroj vjeri kada kažem da se zapravo ne sjećam koji sam e-mail kada poslao […]. Ako imate dokaze da sam poslao takav e-mail, tada ću biti spreman prepoznati njegovu autentičnost”. Glasnogovornik Ubera izjavio je da je kompanija “već uvelike priznala pogreške iz prošlosti, uključujući činjenicu da se ovaj softver nikada nije trebao koristiti”. Iz Ubera su također potvrdili da je “kill switch” ukinut od dolaska Dare Khosrowshahija na mjesto izvršnog direktora 2017.

Svinja s ružem za usne

Istog dana (25. maja) pred francuskim istražnim odborom saslušan je i izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi, što je prvi javni istup kompanije na temu Dosjea Uber od srpnja. Podsjetimo, Dosjei Uber pokazali su da je, pored lobiranja usmjerenog na 1.850 sadašnjih i bivših javnih dužnosnika, think tankova i pojedinaca u 29 zemalja, Uber plaćao uglednim europskim i američkim znanstvenicima ogromne svote da sastave laskava izvješća o njegovom poslovnom modelu koja su potom koristili kao dio kampanje lobiranja 2014. i 2015., kada je Uber u mnogim gradovima bio suočen s pravnim preprekama. Izvješća su naglašavala navodne prednosti Uberovog zaobilaženja pravila i iznosila netočne podatke o zaradi i uvjetima rada radnika/ica.

Khosrowshahi je na saslušanju putem Zooma rekao da je Uber prešao “iz ere konfrontacije u eru suradnje” i izjavio da neće braniti greške koje je kompanija napravila u prošlosti. U ostatku obraćanja pjevao je staru pjesmu o tome kako vozači žele biti sami svoji gazde, uz dodatnu socijalnu zaštitu, umjesto da ih se kategorizira kao zaposlenike, a nacrt europske Direktive o platformskom radu pokušavao je prikazati kao potpuno nerazuman i neusklađen sa željama radnika. No Mark MacGann, bivši voditelj javne politike i viši savjetnik uprave Ubera, a zatim zviždač u slučaju Dosjea Uber, takve je tvrdnje opovrgnuo još u ožujku u svom obraćanju odboru. Tada je slikovito izjavio da je Uber možda uveo neke kozmetičke promjene, ali da se one mogu opisati kao “stavljanje ruža za usne na svinju”. Pod time je mislio da se nimalo nije promijenio način na koji kompanija postupa s vozačima, kao ni prakse lobiranja u EU, pogotovo Francuskoj. MacGann je istaknuo i mutne prakse izbjegavanja plaćanja lokalnih poreza za koje se doznalo kroz dokumente koje je ljetos podijelio s Guardianom i Međunarodnim konzorcijem za istražno novinarstvo.

Još dokaza da se unatoč priči o promjeni i priznavanju grešaka iz prošlosti kompanija nije suštinski promijenila MacGann vidi u ponašanju prema Direktivi o platformskom radu. Uber se svim silama bori protiv bilo kakvog oblika reklasifikacije radnika, izjavio je MacGann, i dodao da bi se Uber radije borio protiv izoliranih sudskih slučajeva koliko god ga to koštalo, nego da mora promijeniti cijeli pristup statusu svojih radnika. Zahvaljujući lobiranju kod Macrona, Francuska je promijenila službeni stav o očuvanju starih taksi kompanija i priklonila se Uberovom modelu, oštro kritizirajući ideju Direktive o platformskom radu. Upravo su francuski dužnosnici iza kulisa aktivno lobirali kod Europske komisije za ukidanje tzv. pravne pretpostavke zaposlenosti, odnosno automatske rekategorizacije Uberovih radnika kao zaposlenika kompanije. “Ovo je čisti i neobuzdani kapitalizam, onaj koji ne stvara stvarna radna mjesta niti bilo kakve stvarne povrate za državnu blagajnu”, izjavio je MacGann. Sa saslušanjem izvršnog direktora Khorowshahija rad odbora je zaključen, a finalni izvještaj trebao bi biti objavljen idući mjesec.