politika
Srbija
vijest

Kec iz rukava

Foto: AFP

Scena kao da je reč o loše režiranoj političkoj TV seriji: desnica u Srbiji je na korak do koalicije i formiranja jedne liste, ali potpisivanje već spremnih dokumenata sprečava siva eminencija jedne od stranaka. A ta osoba je, po svemu sudeći, povezana sa vlastima. Pre nekoliko dana odjeknula je vest kako je za dlaku izmaklo potpisivanje sporazuma desnice o formiranju jedne predizborne kolone, koja bi bila pandan onoj na “proevropskom” delu spektra.

Da stvar bude bizarnija, ali istovremeno i jasniji dokaz da su pojedine stranke desnice produžena ruka SNS-a, potpisivanje sporazuma sprečio je Stefan Stamenkovski, muž Milice Đurđević-Stamenkovsk, predsednice stranke Srpske stranke Zavetnici. Stamenkovski nema nikakvu formalnu funkciju unutar stranke, ali očigledno ima moć da u poslednjoj sekundi spreči stvaranje koalicije. Sporazum je trebalo da potpišu koalicija Nacionalno okupljanje (Dveri i Zavetnici), Narodna stranka, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Kako smo već istakli u jednom tekstu, formiranje jedne liste na proevropskom delu spektra podstaklo je ukrupnjavanje i na političkoj desnici. No, već neko vreme postoje sumnje da su pojedine stranke u bliskim odnosima sa SNS-om i da predstavljaju njihov kec iz rukava, za trenutak kada se potencijalno može sprečiti obaranje vlasti. U kontekstu kada je vrlo moguće rušenje vlasti SNS-a i SPS-a u Beogradu, uz značajno slabljenje podrške vladajuće koalicije na republičkom nivou, stvaranje dve velike koalicije na oba dela opozicionog političkog spektra predstavljalo bi značajnu motivaciju za birače da u većem broju izađu na izbore.

Sve je prilika da će, na kraju, desnica izađi u dve kolone – jedna koja javno zagovara postizbornu saradnju sa “proevropskom” koalicijom, i druga, koje nije spremna da javno obeća takav potez.

Gde je tačno zapelo? Navodno, sve je bilo spremno za koaliciju, ali je Stamenkovski prekinuo potpisivanje, istakavši da su Zavetnicima neprihvatljive pojedine odredbe sporazume. Šuška se da je reč o tačkama tri i četiri dokumenta kojima se definiše postizborno ponašanje stranaka desnice.

Za nivo Beograda bilo je predviđeno, ukoliko to izborni rezultat dozvoljava, smenjivanje vlasti SNS i SPS u glavnom gradu, zajedno sa “proevropskom” koalicijom. Za republički nivo definisano je stvaranje tehničke koalicije u vremenski oročenom periodu, koja bi trebalo da stvori preduslove u oblasti medija i izbornih procedura, kako bi se održali slobodni i pošteni izbori. “Nepremostive razlike” tiču se odnosa proevropske koalicije prema francusko-nemačkom sporazumu, te navodnoj spremnosti ove koalicije da prizna nezavisnost Kosova.

Ubrzo nakon što su pregovori propali, dvoje predstavnika stranaka koje su pregovarale, pozvani su u televizijsku emisiju. Iz Novog DSS-a jasno ističu šta je kamen spoticanja i pozivaju sve druge stranke desnice da im se pridruže. Sa druge strane, predstavnik Dveri je naveo da je i ta stranka spremna da posle izbora ruši vlast SNS-a, ali da već imaju potpisan koalicioni sporazum sa Zavetnicima. Iako je jasno o čemu se radi, Zavetnici ostaju pri stavu da je reč o “razlikama u strateškom pristupu”.

I za kraj još jedna zanimljivost. Vučić je svestan da je na lokalu, što uključuje i Beograd, njegova vlast poprilično uzdrmana. Utoliko prikuplja gotovo sve što se može prikupiti na partijskoj sceni, a da je spremno da sarađuje sa SNS-om. Nedavno je objavljeno da će Šešeljeva Srpska radikalna stranka izaći na lokalne izbore na listi SNS-a. Izbori tek što su raspisani, a već se vidi i minimalna korist od njih – jasno ko je produžena ruka naprednjaka.