politika
Hrvatska
tema

Bandić na Forumu

Foto: YouTube (isječak)

Uz obljetnicu smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Marta Baradić izvještava o njegovoj reinkarnaciji na pulskom Forumu u liku aktualnog gradonačelnika Filipa Zoričića.

“Nisam živio u Zagrebu pa mi je teško reći je li Milan Bandić korumpiran ili nije. Vidim ono što je promovirano u javnosti i puno toga je dobrog i lošeg. Generalno, on je čovjek koji je sigurno puno toga napravio. Grad Zagreb se razvijao i to je vidljivo. Na koji način, kako i u kojim kombinacijama i je li tu bilo korupcije treba netko drugi suditi, ako će uopće suditi, sad kad ga više nema. On je pojava koja će ostati zapisana u povijesti, bio je blagonaklon malom čovjeku, a s druge strane, iz svega što smo gledali, očito je gradio svoju interesnu mrežu“ – odgovorio je aktualni gradonačelnik Pule Filip Zoričić kad su ga novinari prije niti godinu dana priupitali1: “Što mislite o vladavini pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića, kojega dio javnosti percipira kao ogledalo korupcije i nepotizma?”

Pula ima tu nesreću da za gradonačelnika ima doktora znanosti koji eto nije živio u Zagrebu pa mu je stoga na pitanje o korumpiranosti desetljetnog vladara glavnog grada teško odgovoriti. Dok zdvajate nad ovom neznanstvenom metodom doktora gradonačelnika, pokazat ćemo da iako Zoričić nije živio u Zagrebu, Bandić trenutno stanuje na pulskom Forumu.

Trolovi i žetoni

Krajem siječnja na Kolegiju zastupničkih klubova gradskog vijeća Pule izglasan je zaključak da u vijeću ne postoje kvalificirana većina i manjina odnosno pozicija i opozicija kao ni nikakva koalicija. Da većine nema glasalo se sa sedam glasova za i jednim protiv. Protiv je glasala tek Dušica Radojčić (uz argument da većinu definira glasanje o predsjednici vijeća i o proračunu) – vijećnica pulskog Možemo! koju je nepostojeća većina (zastupnici IDS-a ljetos su napustili sjednicu prilikom glasanja o toj točki) proteklog kolovoza svrgnula s mjesta predsjednice Gradskog vijeća i na tu poziciju instalirala jednu od Zoričićevih žetončica. Tada je u pulskom Gradskom vijeću formirana širokopojasna koalicija koju čine Nezavisna lista Filipa Zoričića (NLFZ), potom ni manje ni više nego SDP i HDZ te manjinski žeton zastupnik Milan Rašula i dvije žetončice prebjegle iz kluba IDS-a Marija Marković Nikolovski i Gordana Ferenčić.

Podsjetimo, 2021. u pulskom Gradskom vijeću formirana je postizborna, vladajuća koalicija koju su činili SDP-NLFZ-Možemo!, no u ožujku 2022. koalicija puca. Koaliciju je razvrgnuo sam Filip Zoričić nakon što je pulski Možemo! javno poručio da se zalaže za referendum o spornoj izgradnji hotela i popratnih sadržaja na pulskom Lungomaru. I dok su Puležani/ke uspješno skupljali potpise za raspisivanje referenduma, Zoričić je skupljao žetone uz pomoć kojih će izglasavati odluke na ruku tajkunu Draganu Šolaku i direktoru njegovih firmi u Hrvatskoj, pulskom privatizacijskom junaku Stevanu Muidži. Tako je prošlog ljeta formirana koalicija koju se s punim pravom naziva Muidža koalicija.

Od zgodnih detalja valja izdvojiti da je Muidža, član predsjedništva pulske podružnice SDP-a, u određenim godinama proteklog desetljeća zabilježen i kao jedan od najvećih donatora te stranke pa ne treba čuditi kad na sjednicama gradskog vijeća SDP-ov vijećnik Belas poručuje da je sam bog poslao Šolaka. Tu je i donedavna vijećnica s gradonačelnikove nezavisne liste čijeg supruga vežu poslovne veze s Muidžom, što ju nije spriječilo da glasa o spornim projektima jer se na nju, kako je tvrdila, ne primjenjuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Nedavno je, ususret četvrtim izmjenama urbanističkog plana uređenja šoping centra Max Stoja koje je zatražio Muidža, ipak uklonjena iz gradskog vijeća, navodno zbog poslovnih i privatnih obaveza. I dok se Zoričić kune u zaokret u odnosu na dosadašnju IDS-ovu politiku, većinu u vijeću osigurava pomoću ruku donedavnih IDS-ovih saveznica, a jedna od njih na izbore je u recentnoj povijesti izlazila i s Milanom Bandićem.

Osim žetončica koje predstave i dojma radi kritiziraju odluke za koje su već glasale, a potom i one za koje će glasati, pa čak i kad su im te odluke komplicirane, kako priznaje predsjednica vijeća, tu je i Milan Rašula, predstavnik srpske manjine – koji u vijeću zasad nastupa kao trol i žeton. Na posljednjoj sjednici je tako prilikom glasanja o polugodišnjem izvješću o radu gradonačelnika imao za poručiti vijećnicima da “spuste perje” (?!) i shvate da je gradonačelnik osoba number one dodavši: “Pa nećete vi nikad njega [gradonačelnika, op.a. ], propitivati i biti iznad njega“. Sudeći po posljednjoj sjednici pulskog gradskog vijeća, uz takve autonomne i samostalne vijećnike, Zoričiću partneri doista nisu potrebni.

Bandićizam 2.0.

Da Pulu ne čeka ništa doli Bandićizam 2.0. jasno je postalo, ako ne ranije, kad je gotovo čim je uselio na adresu Forum 1, Zoričić preimenovao dotadašnju manifestaciju “Prosinac u Puli“ u “Advent u Puli“. No simbolika nije bila dovoljna pa se Zoričić odmah uhvatio i malverzacija s kućicama. O tome smo opširno pisali prošle godine – Zoričić je naime sam sebi (odnosno svojoj tek osnovanoj udruzi) dodijelio adventsku kućicu, i gradsku infrastrukturu zloupotrebljavao za promidžbu sebe i svoje nezavisne liste. Slučaj je istraživao i DORH, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i dalje ima otvoren predmet u vezi okolnosti dodjele adventske kućice dočim gradonačelnik kao obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa nije posebno zatražio mišljenje Povjerenstva. I dok je prošle godine glasno poručivao da bi istu stvar ponovio još stoput, nedavno je udrugu ugasio. Za lokalni list komentirao je da udruga očito izaziva negativnu pozornost te potom sve svalio na druge rekavši da iako su imali najbolju namjeru, očito je za neke stvari prerano. Kamo sreće da je Puli za takve ispade prerano, no kad promovira rad Zaklade za sport gradonačelnik zvuči kao reketar, a zna se tko je bio apsolutni kralj zaklada.

Najnoviji ispad gradonačelnika-šerifa tiče se zabrane već ugovorenog koncerta narodno-popularne glazbe uz obrazloženje koje to nije da takva glazba po njegovom sudu ne pripada “našem podneblju, duhu i mentalitetu grada“. Usput se proglasio i čuvarom identiteta građanske, europske i mediteranske Pule. Na sve to imamo tek za reći: A gde je pečat?. Sjetit ćete se Bandićeve zabrane plakata predstave “Fine mrtve djevojke“ u Gavelli, ali i zabrane torte u obliku petokrake. Srećom po Zoričića, Bandić je umro prije nego što je uz prigodnu tortu ovaj predstavio knjigu o Vladi Gotovcu – na tu se zabranu turbofolka nitko ne bi bunio.

Za nekog tko se diči vlastitim liberalizmom i novim načinom komunikacije, Zoričić često prijeti tužbama, i to onim najjadnijim – za klevetu. Već je najavio tužbu organizatorima spomenutog koncerta, a gradonačelnik se požalio i HND-u jer je novinar objavio informacije koje su ionako javne kad si eto – gradonačelnik. Vijećnica s njegove liste, baš ona koja se našla usred sumnji na sukob interesa, je pak prošle godine slala putem odvjetnika upozorenja medijima da isprave i uklone napise o njoj, a privatno je za kazneno djelo klevete tužila tadašnjeg IDS-ovog vijećnika. PR potez kojeg se Bandić ne bi posramio jesu Zoričićevi mjesečni obilasci gradskih mjesnih odbora. U jednom danu obiđe naš gradonačelnik-putnik po četiri mjesna odbora, od 16 do 19 sati susreti su zakazani za svaki puni sat – uključujući putovanje od odbora do odbora – taman se stigne opaliti fotografija. Nabrajati možemo do sutra.

Uz obljetnicu Bandićeve smrti možda najstrašnija nije njegova reinkarnacija u Puli već to što uz Bandića uvijek dolazi i neka verzija Pavla Kalinića. Svog simpatizera i specijalca Kristiana Družetu Zoričić je prvo instalirao kao tajnika Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule i gradonačelnikovog savjetnika za urbanu sigurnost, a potom ga je zaposlio u gradskoj upravi. Nakon samo mjesec dana radnog odnosa, gradonačelnik je javnim novcem odobrio usavršavanje ovom komunalnom redaru i to plativši mu doktorat iz polja sociologije na fakultetu u Sloveniji. No, dok Pulu trese slučaj teško ozlijeđenog mladića na Mandraču, ovaj stručnjak šuti. Nakon 20 mjeseci na čelu Pule, priču o ideološki neopterećenim ljudima i novom pogledu na politiku Zoričić je upravo krenuo prodavati na nacionalnom nivou. No, na zapadu ništa novo.

  1. Intervju objavljen u tiskanom izdanju tjednika Express []