rad
vijest

Sindikalna božićna poslanica

Foto: Pixabay (ilustracija)

Europska sindikalna konfederacija (ETUC) i ove godine obilježava predbožićno razdoblje izračunom takozvanog “božićnog troška” i usporedbama velikih poslodavaca s likovima Ebenezera Scroogea i Grincha kako bi dočarali nepravednu društvenu raspodjelu bogatstva, tj. činjenicu da rast plaća zaostaje za rastom produktivnosti. Ove godine tu je i dodatni problem inflacije, zbog čega će takozvani božićni trošak biti još veći nego prošle godine. Cijene hrane u Europskoj uniji su u odnosu na prošlu zimu u prosjeku rasle sedam puta brže nego plaće, pokazala je analiza ETUC-a, i to za 18% – cijena mesa u EU u prosjeku je porasla za 16,4%, cijena povrća za 20,2%, cijena krumpira za 17,6%, a cijena brašna za 32,1%. Usporedbe radi, očekuje se da će nominalne plaće u EU do kraja ove godine porasti za 4,4%, što znači da cijene hrane rastu više od četiri puta brže od plaća. Kada se stopa rasta plaća i cijena hrane usporede, najgore stoje Slovenija, gdje cijene hrane rastu 7,6 puta brže od plaća, a slijede Švedska (6,4), Španjolska (5,4) i Malta (4,7). Svemu tome treba dodati i sve veće troškove kuhanja hrane, pri čemu cijena energije u nekim državama EU prelazi iznos mjesečne plaće slabije plaćenih radnika.

Europska sindikalna konfederacija poziva Vijeće Europe, kao i europske i nacionalne političare da u svoje novogodišnje odluke uključe povećanje plaća za sve, poduzimanje radnji za sprečavanje špekulacija cijenama hrane, uključujući ograničenje rasta cijena i uvođenje poreza na ekstraprofit, kao i izravne isplate onima koji si teško mogu priuštiti hranu i energiju.

ETUC posebno poziva Vijeće Europe da na sastanku ovog tjedna dogovori europske protukrizne mjere za očuvanje proizvodnje, radnih mjesta i prihoda u svim sektorima. Komentirajući nalaze, koji su objavljeni u tjednu obilježenom štrajkovima i prosvjedima zbog rasta životnih troškova u raznim državama EU, Esther Lynch iz ETUC-a je izjavila: “Mnoge se obitelji svake godine brinu hoće li si moći priuštiti darove, ali ove će godine biti teško čak i kupiti sastojke za božićnu večeru i pripremiti je. Božić će biti nevjerojatno težak za milijune ljudi zbog porasta cijena hrane i goriva zbog rata u Ukrajini, korporativnog profiterstva i špekulacija”. Lynch je izvršne direktore kompanija usporedila s Grinchem, optužujući ih da su krivci za inflaciju, dok su radnici ti koji ispaštaju.

Ovih dana postignut je i dogovor oko direktive o transparentnosti plaća, o čijim smo ograničenjima nedavno pisali – Komisija, Vijeće i Parlament jučer su postigli kompromis u kojem nisu usvojeni svi zahtjevi sindikata, ali ETUC je zadovoljan zbog dijela direktive koji obvezuje poslodavce da poštuju princip jednake plaće za rad jednake vrijednosti. Žene koje rade poslove koji zahtijevaju iste razine vještina, obrazovanja i fizičkog napora kao i poslovi koje obavljaju muškarci i dalje su plaće oko 800 eura manje, iako zakoni o jednakim plaćama postoje već više od 45 godina, pokazalo je istraživanje ETUC-a prošle godine. Direktiva o transparentnosti plaća propisuje načine na koje će se provoditi vrednovanje poslova, u čemu će sudjelovati sindikati, a sadržava i zabranu klauzula o tajnosti plaća i omogućava radnicama i sindikatima da traže transparentne informacije o plaćama od poslodavaca. Može se očekivati da će se preispitati vrijednost podcijenjenih poslova njegovanja i čišćenja koje uglavnom obavljaju žene, a direktiva također propisuje da sindikati moraju sudjelovati u pregovorima oko diskriminacije u plaćama i podcjenjivanja rada koji obavljaju žene. Esther Lynch iz ETUC-a je povodom konačnog donošenja direktive izjavila: “Radnice su već više od 45 godina čekale na provedbu zakona o jednakim plaćama EU-a i najviše su pogođene porastom cijena energije, tako da nema vremena za gubljenje u provođenju ovog novog zakona.”