rad
vijest

Kako su poslodavci ukrali Božić

Foto: Pixabay (ilustracija!)

Da su plaće držale korak s rastom produktivnosti u zadnje dvije godine, europski radnici_e bi dobili 116 milijardi eura više, što bi u prosjeku iznosilo oko 650 eura više za svakog radnika. Iz Europske sindikalne konfederacije (ETUC) predočili su ovaj iznos tako što su ga usporedili s ovogodišnjim “troškom Božića“ – prosječnim iznosom koji su Europljani 2019. potrošili na darove, hranu, društvena događanja i putovanja u vrijeme Božića, korigiranim za inflaciju 2020. i 2021. Taj trošak prosječno na razini EU iznosi 420 eura, iako naravno dosta varira u pojedinim državama članicama. To znači da bi svi europski radnici u zamišljenom scenariju u kojem bi plaće pratile rast produktivnosti i cijena mogli pokriti i više nego prosječan trošak Božića.

Međutim, rast plaća zaostajao je za rastom produktivnosti diljem Europe kroz zadnje desetljeće, a najnoviji podaci pokazuju da se taj trend nastavlja i posljednjih godina. Ne samo da se radnicima ne vraća pravedan dio bogatstva koje sami stvaraju, naglašava ETUC, nego je trošak Božića ove godine također veći zbog činjenice da rast plaća ne ide ukorak s inflacijom.

ETUC je objavio ove podatke uoči finalnih pregovora o nacrtu direktive EU o minimalnim plaćama i kolektivnom pregovaranju, i pozvao Francusku koja od 2022. preuzima predsjedanje Europskom unijom da osigura amandmane Direktivi koji bi trebali dovesti do veće dostupnosti kolektivnog pregovaranja, koje jedino može osigurati da radnici dobiju pošteni dio društvenog bogatstva koje sami stvaraju.

Esther Lynch, zamjenica tajnika ETUC-a, izjavila je da si milijuni radnika jedva mogu priuštiti grijanje, a kamoli božićne darove za svoju obitelj, i naglasila da je direktiva o plaćama prilika da se radnicima osigura da konačno dobiju svoj pravedni dio kolača u nadolazećoj godini. Poslodavce je usporedila sa Ebenezerom Scroogeom iz Dickensove “Božićne priče“, a radnike s vilenjacima iz radionice Djeda Mraza: “Ako vilenjaci u radionici Djeda Mraza proizvode igračke učinkovitije nego prošle godine, tada je pravedno da dobiju svoj pošteni dio božićnog veselja koje su pomogli stvoriti. Isto se odnosi na radnike. Osnovna pravednost i ekonomska teorija traže da plaće rastu ukorak s produktivnošću. No škrti (scrooge) europski poslodavci prekršili su ovo zlatno pravilo a cijenu za to plaćaju radnici, pa su ostali uskraćeni za 600 eura, dok cijene rastu“.

Kao što je ETUC nedavno pisao, smanjenje pokrivenosti kolektivnim ugovorima i pad relativne vrijednosti minimalne plaće u mnogim članicama EU doveli su i do porasta nejednakosti u plaćama. Pokrivenost kolektivnim ugovorima smanjila se u 22 od 27 država članica Europske unije od 2000. godine do danas, a minimalne plaće su se smanjile u 14 država članica u istom periodu. Rješenje svih navedenih problema nudi direktiva o plaćama i kolektivnom pregovaranju, u sklopu koje se ETUC zalaže za uvođenje tzv. praga pristojnosti koji bi zabranio da minimalna plaća iznosi manje od 60% medijalne i 50% prosječne plaće u pojedinoj državi, kao i za zabranu korištenja javnih sredstava poduzećima koja odbijaju sudjelovati u kolektivnim pregovorima ili se ne pridržavaju dogovora sklopljenih sa ciljem povećanja pokrivenosti kolektivnim ugovorima.