politika
vijest

Mađarska roza opasnost

Foto: Pixabay (ilustracija)

Visok udio žena s visokim obrazovanjem šteti ekonomiji i demografiji jer tako sustav obrazovanja postaje “feminiziran“ na štetu muškaraca, a žene sve manje rađaju, tvrdi se u službenom izvještaju mađarskog Državnog ureda za reviziju bliskog premijeru Orbanu. Izvještaj pod naslovom “Fenomen ‘pink educationa’ u Mađarskoj?!“ objavljen je 1. srpnja, ali tek je prošlog tjedna dospio u domaće i međunarodne medije.  

“U slučaju da postoji razlika u stupnju obrazovanja bračnog para, žena je obično obrazovanija od muškarca”, navodi se u izvješću. “Ako se ova tendencija nastavi, nejednakost u visokom obrazovanju mogla bi dovesti do rizika od pada rađanja zbog smanjene vjerojatnosti da se žene odluče udati i rađati djecu.” Od svega je možda najbizarnije ponuđeno objašnjenje za nejednakost u stupnju obrazovanja između žena i muškaraca: prema autorima “studije“, takva situacija djelomično proizlazi iz prevelike zastupljenosti žena u učiteljskoj profesiji, što je dovelo do toga da se “muški atributi podcjenjuju, a možda i kažnjavaju u učionicama“. Pod muškim atributima autori studije podrazumijevaju kreativnost, “inovativnost“, sklonost riziku i poduzetništvu, pa tako autori izvještaja upozoravaju da u takvim uvjetima muškarci ne mogu u potpunosti razviti te potencijale. U izvještaju se navodi da to može dovesti do “mentalnih problema i problema u ponašanju“ jer su muška kreativnost i inovativnost “nužni za optimalan razvoj gospodarstva“. Autori izvještaja zabrinuti su i zbog štetnog utjecaja visokog udjela žena u sustavu visokog obrazovanja na “rodnu ravnopravnost”: “Ako obrazovanje favorizira ženske osobine poput emocionalne i društvene zrelosti i stoga uzrokuje preveliku zastupljenost žena na sveučilištu, rodna ravnopravnost bit će značajno oslabljena“.

Zastupnik oporbe Endre Toth reagirao je na “studiju“ komentarom na Facebooku da je podjela osobina na muške i ženske “potpuni znanstveni apsurd“ i poručio vladi da je “vrijeme da skine naočale iz prošlog stoljeća“. Anna Komjathy iz Demokratskog sindikata nastavnika je izjavila: “Glavni teret nejednakosti u Mađarskoj snose žene. Ideja da žene muškarcima ometaju pristup visokom obrazovanju zaista zvuči kao šala.“ Dok se Mađarska s 82% žena u učiteljskoj profesiji ne razlikuje bitno od većine drugih europskih država u kojima je to zanimanje dominantno žensko i potplaćeno, autori studije ne spominju udio žena u nekim drugim područjima, po čemu se Mađarska izdvaja od mnogih drugih država. Na primjer, od 38 članica OECD-a Mađarska ima najniži udio zastupnica nakon Japana, a u Orbánovoj 15-članoj vladi sjedi samo jedna žena.

Ova “studija“ najnoviji je izdanak “konzervativne revolucije“ u Mađarskoj koju provodi vladajuća stranka Fidesz od povratka na vlast 2010. Kao i većina europskih država, Mađarska ima nizak natalitet, što vlada prikazuje kao prijetnju opstanku nacije i time opravdava niz nazadnih politika i poteza poput upisivanja definicije braka kao zajednice muškarca i žene u ustav, zabrane prikazivanja LGBTQ sadržaja maloljetnicima i kriminalizacije pomaganja migrantima.