rad
vijest

75% skrbi u EU besplatno obavljaju žene

Foto: Pixabay / ilustracija

Većina (80%) skrbi u EU obavlja se neformalno, a uglavnom ju obavljaju žene, takozvane “neformalne skrbnice”, navodi se u izvješću mađarske europarlamentarke Katalin Cseh koje je u utorak 15. veljače izglasano s 524 glasa za, 33 protiv i 143 suzdrana. Cseh je podnijela izvještaj o izazovima za urbana područja u post-COVID-19 razdoblju, uključujući i temu rodne nejednakosti, koji predviđa izravno financiranje gradova u EU. Cseh je na primjeru Mađarske ukazala na problem pojedinih općina koje su ostale zakinute za pomoć u kriznom periodu, zbog čega se u sklopu izvještaja zahtijeva da financiranje iz EU stiže izravno do lokalnih vlasti.

Za razliku od formalne skrbi koju pružaju medicinske sestre i njegovatelji/ce, neformalni skrbnici su osobe koje se brinu o bolesnim ili potrebitim članovima obitelji a da za to ne primaju plaću. U tu skupinu spadaju različiti profili osoba, poput roditelja koji se brinu o bolesnoj djeci, ili pak odrasle djece koja se na svakodnevnoj bazi brinu o starijim članovima obitelji. Većina (75% tih) neformalnih skrbnica su žene, pokazuje izvještaj.

U intervjuu za EURACTIV Katalin Cseh je izjavila: “Ako je netko u kućanstvu bolestan, od žena se očekuje da ostanu kod kuće bez ikakve naknade”, dodajući da je “za neke žene to kao drugi posao, nešto što društvo očekuje od njih. Taj teret je na njima”. Pandemija je pogoršala ovu pojavu, dijelom zbog ograničenog pristupa zdravstvenim sustavima, ali i zato što su mnogi sa simptomima COVID-a morali ostati kod kuće s nekim tko će se brinuti o njima. Cseh ovim izvještajem želi da se teret neplaćene skrbi prepozna i po potrebi kompenzira i financijski: “Potreban nam je društveni ugovor za one koji svoje živote provode brinući o svojim najmilijima. Oni bi trebali imati pomoć i podršku stručnjaka, ali i financijsku podršku ako moraju ostati kod kuće”, tvrdi ona.

Cseh je izjavila da je potrebno revidirati cijeli sustav pristupa zdravstvenoj zaštiti na europskoj razini, kao i uvjete rada i plaće pojedinih zanimanja u sektoru zdravstva. Cseh, i sama liječnica po struci, u ožujku ove godine odazvala se pozivu mađarskog Ministarstva ljudskih resursa koje je tražilo volontere zbog manjka zdravstvenog osoblja. Ukazala je na probleme nedostatka i iscrpljenosti osoblja u zdravstvenim ustanovama zbog loših uvjeta rada poput prevelikog radnog opterećenja i manjka opreme. I među ovim plaćenim poslovima skrbi postoji velika rodna nejednakost, posebno kada se uzmu u obzir uvjeti rada i plaće za u pretežito ženskim zanimanjima medicinskih sestara i njegovateljica.

Tema (ne)plaćene skrbi za nemoćne članove obitelji/društva i s time povezanih nejednakosti postajat će sve važnija s obzirom na predviđanja o starenju stanovništva: prema Eurostatovim podacima, udio osoba starijih od 79 godina u EU do 2100. godine povećat će se 2,5 puta (s 5,8% koliko ih je bilo 2019. na 14,6%). Europska komisija trenutno radi na programu zvanom European Care Deal, koji će biti predstavljen Parlamentu krajem 2022.