rad
vijest

Globalno istraživanje uvjeta rada u sektoru njege i skrbi

Foto: Pixabay (ilustracija)

UNI Global Union proveo je istraživanje o uvjetima rada u sektoru njege i skrbi na globalnoj razini na 3.001 radnika i radnica u 37 zemalja. Izvještaj s rezultatima ankete ukazuju na goruće probleme koji narušavaju kvalitetu skrbi i prisiljavaju radnike/ice na zdravstveni rizik, poput nedostatka radne snage, izrazito niskih plaća, ciljanog maltretiranja i opasnih uvjeta rada u sektoru njege i skrbi. Anketu su ispunjavali i radnici/e iz Hrvatske zaposleni u domovima za starije ili u kućnoj njezi, a istraživanje je pripremio i proveo Regionalni industrijski sindikat (RIS).

Priče i statistike iz izvještaja prikazuju uznemiravajuću sliku slomljenog globalnog sustava zdravstvene skrbi unutar kojeg se prečesto zanemaruju životi radnika i radnica i najranjivijih korisnika i korisnica. Više od polovice radnika i radnica u sektoru njege i skrbi koji su ispunili anketu smatra da im plaća nije bila dovoljna da osigura dostojan životni standard, što znači da su bili u nemogućnosti osigurati si stambeno pitanje, prehranu i prijevoz. Da bi stvari bile gore, više od trećine radnika i radnica reklo je da im nije plaćeno vrijeme koje provedu kod kuće dok čekaju na rezultate testiranja na korona virus prije povratka na posao, a četvrtina ih je rekla da im nije omogućen plaćeni godišnji odmor kako bi se oporavili u slučaju da je došlo do zaraze. Preko 30 posto ih je još uvijek prisiljeno raditi bez primjerene zaštitne opreme, a ovaj je postotak viši u zemljama najteže pogođenima virusom. 65 posto radnika i radnica koji su doživjeli smrt kolege/ice ili pacijenata nisu imali potporu poslodavca u smislu psihološke pomoći radi pretrpljenog straha, nesigurnosti i ostalih problema vezanih uz mentalno zdravlje.

Većina ispitanika radi u sektoru dugotrajne skrbi, bilo u domovima za starije ili kućama korisnika. Istraživanje koje je UNI objavio prošli mjesec pokazalo je da je taj posao jedan od najopasnijih na svijetu. Ne iznenađuje stoga što je više od pola ispitanika doživjelo zarazu kolege ili kolegice na radnom mjestu, od čega ih je deset posto umrlo od posljedica zaraze. Amnesty International, PSI i UNI Global Union izračunali su da je došlo do najmanje 17.000 smrti radnika i radnica od posljedica virusa samo u prvih godinu dana pandemije. Također, 14 posto ispitanika izjavilo je da su trpjeli maltretiranje i nasilje na radnom mjestu zbog svoje profesije.

U razgovoru s radnicima/ama koje rade u hrvatskim domovima za starije, naročito onima u privatnom vlasništvu, kao glavni problemi s kojima se suočavaju u radu istaknute su niske plaće, preveliko radno opterećenje i nedostatak radne snage, kao i nedostatak sustavne psihološke podrške radnicima/ama tijekom rada u uvjetima pandemije (kada je ionako emocionalno i fizički zahtjevan posao višestruko intenziviran) te izostanak ili neadekvatne naknade za izrazito povećani radni angažman tijekom borbe s pandemijom bolesti COVID-19 u sustavu njege i skrbi.

Više od 80 posto globalne radne snage u sektoru njege i skrbi čine žene, što se penje na 90 posto u sektoru dugotrajne skrbi. Rodna priroda rada u sektoru skrbi određuje sve najveće probleme na koje su radnici i radnice ukazivali u anketi. „Predugo smo obezvrjeđivali skrb tvrdeći da je to ‘ženski posao’, što je tijekom pandemije tragično rezultiralo podcijenjenom i preopterećenom radnom snagom bez dovoljno resursa na raspolaganju“, izjavila je glavna tajnica UNI Global Union-a, Christy Hoffman. „Često čujemo kako je COVID-19 promijenio sve, ali jedina stvar koja se nije promijenila je način na koji se odnosimo prema radnicima u sektoru skrbi – posebice u sektoru dugotrajne skrbi.“ Hoffman dodaje: „Ova je anketa poziv na buđenje sektoru skrbi na globalnoj razini. Pokazuje da ukoliko želimo kvalitetnu skrb, tj. ako se želimo oporaviti od ove pandemije i spriječiti njeno daljnje širenje, moramo više cijeniti rad u sektoru skrbi i moramo više poštovati te radnike i radnice.“

„Radnici širom svijeta govore kako je sektoru skrbi pod hitno potrebna promjena, u smislu da se ljudski život stavi u njegov centar kao glavni cilj. To konkretno znači primjerene plaće, sigurne poslove, sindikalnu zastupljenost i podizanje globalnih standarda“, rekao je Adrian Durtschi, voditelj UNICARE-a, sektora unutar UNI Global Uniona koji predstavlja dva milijuna radnika.

UNI Global Union sastavio je opsežan popis smjernica koje su nužne za transformaciju sektora njege i skrbi na globalnoj razini. One uključuju:

– Povećana ulaganja u sektor dugotrajne skrbi koja su direktno povezana s povećanjem dobrobiti za radnike i pacijente, a uz pružanje poticaja vladama, poslodavcima i investitorima za poštivanje najstrožih sigurnosnih protokola i najboljih praksi

– Sve bi se nacije trebale fokusirati na poboljšanje radnih uvjeta i povećanje plaća u sektoru skrbi

– Nužno je osigurati primjerenu zaštitnu opremu, stavljanje na prioritetnu listu za cijepljenje COVID-19 cjepivima, te besplatno i redovito testiranje na COVID-19

– Nužno je povećati broj raspoloživog osoblja kako bi se poboljšala kvaliteta skrbi i posao učinkovitije raspodijelio

– Uvođenje preventivnih mjera za faktore psihološkog rizika na radnom mjestu i besplatan pristup psihološkoj podršci

– Prepoznavanje COVID-a 19 kao profesionalne bolesti u sektoru dugotrajne skrbi

– Poštivanje protokola o sigurnosti na radu

– Najvažnije, osigurati uključenost radnika u procese donošenja odluka na radnom mjestu kroz sindikate i kolektivno pregovaranje

UNI Global Union predstavlja preko 20 milijuna radnika u uslužnim djelatnostima u preko 150 zemalja svijeta. Njegov UNICARE sektor pokriva dva milijuna radnika u sektoru njege i skrbi širom svijeta.