rad
vijest

Kriza europskog sektora skrbi

Foto: EPSU (European Public Service Union)

Europska konfederacija sindikata (ETUC) poziva čelnike EU da osiguraju investicije i pravedne plaće u sektoru skrbi i njege, nakon što je novi izvještaj otkrio da se u tom sektoru događa pravi egzodus radnika, posebno otkako je nastupila pandemija te najizraženije u poslovima dugoročne rezidencijalne skrbi za djecu. Između 2019. i 2021. preko 400.000 radnika/ica napustilo je ovaj sektor zbog loših plaća i uvjeta rada, prema podacima Europskog sindikata javnih službi (EPSU). Egzodus je posebno izražen u sektoru dugotrajne institucionalne skrbi, ali odnosi se i na ostale poslove unutar zdravstva, institucionalne brige o predškolskoj djeci, starijim osobama i osobama s određenim potrebama, poput osoba s invaliditetom.

Povodom prigodnog praznika (Global Day of Action for Care, 29. listopada), ETUC poziva Europsku uniju da osigura investicije u sektor skrbi tako da ostvari obećanja o Europskoj strategiji skrbi (“EU Care Strategy”), kao i kroz ekonomske i socijalne preporuke te reviziju pravila o ekonomskoj politici EU. Uz povećane investicije u sektor, europski sindikati pozivaju EU da sindikatima omogući neometano kolektivno pregovaranje o plaćama i uvjetima rada za radnu snagu koja je u ovom sektoru većinom ženska i loše plaćena – kroz usvajanje najavljenih direktiva o adekvatnoj minimalnoj plaći, kolektivnom pregovaranju i transparentnosti plaća.

Skrb za starije osobe, predškolsku djecu i osobe s dugoročnim potrebama nije samo ekonomski trošak, već je i društvena i moralna obaveza, naglašava Europska sindikalna konfederacija. Riječima konfederacijske tajnice ETUC-a Liine Carr: “Mjere štednje i privatizacija ostavile su sektor skrbi u kriznom stanju prije pandemije, a COVID je tome dodao ogroman pritisak. Europska unija postavila je brojne ciljeve za oporavak poput onih o zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali nema cilja koji se tiče socijalnih ulaganja. Države članice koriste neke fondove za oporavak za investicije u zdravstvo, ali uglavnom ne povećavaju investicije u dugoročnu skrb i brigu o djeci. EU mora iskoristiti mogućnosti koje sada ima za stvaranje sektora skrbi koji je dostojan tog naziva.”

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a, Esther Lynch je izjavila: “Plaće i uvjeti rada ovih radnika moraju se popraviti. Žene čine 76% od ukupno 49 milijuna radnika u sektoru skrbi u EU, koji su potplaćeni iako se smatraju „esencijalnima“. Briga o drugima je fizički i emocionalno zahtjevan posao, koji je debelo podcijenjen. Dvije Direktive koje trenutno prolaze kroz EU institucije moraju omogućiti kolektivne pregovore između sindikata i poslodavaca kako bi ove radnice dobile ono što trebaju i zaslužuju.”