rad
vijest

Za transparentnost plaća

foto: Pixabay / ilustracija

Europska konfederacija sindikata (ETUC) objavila je vlastitu direktivu o transparentnosti plaća, u znak protesta zbog kašnjenja Europske komisije koja je trebala objaviti svoj prijedlog jučer (4. studenog), na Europski dan jednakih plaća. Predsjednica Komisija Ursula von del Leyen obećala je da će obavezujuće mjere o transparentnosti plaća biti donesene unutar prvih 100 dana njezinog mandata. 340 dana nakon početka njezinog mandata, Komisija i dalje nije objavila prijedlog za smanjenje rodnog jaza u plaćama.

Dok rodni jaz u plaćama trenutno na razini EU iznosi 16%, između zemalja članica postoje velike razlike, pa je tako najveći rodni jaz u plaćama u Estoniji i iznosi 23%, dok je najmanji u Rumunjskoj (3%). U zemljama regije rodni jaz u plaćama niži je od prosjeka EU – npr. 10.5% u Hrvatskoj i 8.7% u Sloveniji. Rodni jaz u plaćama nije fiksan kroz vrijeme – niži je za mlađe radnice i radnike, a kasnije se povećava, što je uglavnom posljedica rodne nejednakosti odnosno toga što se žene većinski brinu o ovisnim članovima obitelji i tome podređuju svoje poslove, u nedostatku institucionalne potpore. Niža primanja žena u odnosu na muškarce dugoročno dovode i do većeg rizika od siromaštva među ženama: u 2018. godini žene u EU starije od 65 godina primale su mirovine koje su bile 30% niže od mirovina muškaraca.

Netransparentnost plaća nije ključan uzrok nejednakosti u plaćama (već je to društvena organizacija brige o ovisnim članovima obitelji), ali svakako je jedan od faktora koji tu nejednakost dodatno povećava, a najlakše ga je iskorijeniti. Iz tog razloga se ETUC već godinama bori za donošenje zakona koji bi zaustavio ovaj tip diskriminacije. ETUC je angažirao je stručnjake/inje za europsko radno pravo da sastave prijedlog zakona kako bi se Europska komisija iz njega mogla inspirirati.

Osamnaest članaka zakonskog prijedloga ETUC-a pokrivaju mjere koje će npr. zabraniti  klauzule o tajnosti plaća u ugovorima kako bi se otvoreno moglo raspravljati o plaćama, obavezati poslodavce da rade revizije informacija o plaćama i godišnje akcijske planove o jednakosti plaća i pružiti podršku sindikatima u pregovorima s poslodavcima o razlikama u plaćama.

Komentirajući prijedlog zakona, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch izjavila je: “Izbor prve ženske predsjednice Komisije i njezino obećanje transparentnosti plaća donijelo je nadu u pozitivne promjene za žene čiji se rad predugo sustavno podcjenjuje. Nažalost, jednakost plaća ispada iz agende Komisije unatoč tome što žene čine većinu ključnih radnika u borbi protiv Covid-19 pandemije u potplaćenim poslovima poput njege i čišćenja. (…) Kako bi pomogli predsjednici von der Leyen da održi svoje izborno obećanje, sindikati su pripremili nacrt direktive o rodnoj transparentnosti plaća koju Europska komisija može slobodno koristiti. Zahtijevamo od predsjednice von der Leyen na Europski dan jednakih plaća da se prisjeti svog obećanja o transparentnosti plaća kako žene u Europi ne bi trebale čekati iduće stoljeće da bi ostvarile pravo na jednaku plaću“.