rad
vijest

Sindikati u borbi za pravednu minimalnu plaću

Foto: Pixabay - ilustracija

Razina plaće u Europi usko je povezana s time jesu li radnici pokriveni kolektivnim ugovorom, pokazuju novi podaci Eurostata. U devet od deset država EU s najnižom prosječnom plaćom i minimalnom plaćom (Bugarska, Rumunjska, Litva, Latvija, Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, Hrvatska, Estonija) 7% do 30% radnika prima plaću određenu kolektivnim pregovaranjem. S druge strane, u sedam od deset država EU s najvišim plaćama (Danska, Irska, Švedska, Luksemburg, Belgija, Finska, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Austrija) više od 70% radnika prima plaću dogovorenu kolektivnim pregovorima.

Isti problem postoji i unutar svake države – u Njemačkoj postoji 19 milijuna radnika koji nisu pokriveni kolektivnim pregovorima, a unutar EU takvih radnika je 76 milijuna (39% svih zaposlenika). Europska sindikalna konfederacija (ETUC) ove je podatke objavila zbog aktualne rasprave u Europskoj komisiji o pravednoj minimalnoj plaći za sve radnike. Europska komisija bi trebala predstaviti svoj program za postizanje pravedne minimalne plaće za sve radnike 28. listopada. Europska sindikalna konfederacija zahtijeva donošenje direktive koja će osigurati da u članicama EU ne bude dozvoljeno odrediti minimalne plaće ispod granice rizika od siromaštva, te koja će braniti i promovirati kolektivno pregovaranje u svim članicama EU.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch izjavila je: “Dokazi su jasni: plaće su najniže tamo gdje je kolektivno pregovaranje najslabije. Svako vjerodostojno zakonodavstvo koje namjerava riješiti problem niskih i nepravednih plaća mora aktivno nastojati povećati kolektivno pregovaranje. Trenutno 76 milijuna radnika diljem EU nema pristup benefitima koje donose kolektivni ugovori, što dovodi do nižih plaća i veće nejednakosti u svim državama članicama. Europska komisija trebala bi zahtijevati od država članica da promiču kolektivno pregovaranje, da jamče sindikatima pristup radnicima i da ulažu javni novac u kompanije koje plaće određuju putem kolektivnog pregovaranja“.

U korist novog zakona na razini EU koji bi promicao pravedne minimalne plaće i kolektivno pregovaranje glasala je velika većina europskih sindikata koji predstavljaju ukupno 45 milijuna radnika diljem Europe, s 85% glasova za. U glasanju je sudjelovalo 87 nacionalnih sindikata iz svih dijelova Europe, kao i 10 europskih granskih sindikata. Predsjednica EK Ursula von der Leyen obećala je predstavljanje prijedloga nove direktive unutar 100 dana, “kako bi se osiguralo da svaki radnik u našoj Uniji ima pravednu minimalnu plaću”. Sindikalna podrška novoj direktivi također je uvjetovana jamstvom da države članice koje trenutno plaće određuju isključivo putem kolektivnog pregovaranja neće biti primorane da uvedu zakonski određenu razinu minimalne plaće (o problemima vezanima uz to u nekim državama pisali smo ovdje). ETUC je poručio da trenutna razina minimalne plaće u 17 država članica dovodi radnike u rizik od siromaštva, što podriva cijelu poantu postojanja minimalne plaće. Sindikati su također naglasili da je trenutno djelovanje važnije nego ikad jer spašavanje milijuna radnih mjesta ovisi o poticanju potražnje.