rad
vijest

Platformski radnici postaju zaposlenici i u Portugalu?

Foto: AFP /Josep Lago / ilustracija

Portugalska vlada prošli tjedan odobrila je prijedlog zakona o platformskom radu koji bi tražio od platformi kao što su Uber i Glovo da zaposle dio svojih vozača i dostavljača. Zakon trenutno čeka na glasanje u parlamentu, a ukoliko bude izglasan – što je izgledno – Portugal će se pridružiti Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu koji su uveli slične zakone ranije ove godine: Španjolska je donijela zakon kojim su dostavljači postali zaposlenici kompanija za koje rade, dok je Vrhovni sud u UK-u presudio da vozači Ubera moraju imati status radnika i sva pripadajuća prava.

Ana Mendes Godinho, portugalska ministrica rada, izjavila je da će zakon platformskim radnicima donijeti veću sigurnost. “Jedan od naših najvećih prioriteta je borba protiv prekarnog rada“, Godinho je izjavila na press konferenciji. Zakon bi također tražio od platformskih kompanija koje se bave dostavom hrane da s vlastima dijele informacije o tome kako njihovi algoritmi “upravljaju” radnicima i smjenama, s obzirom na opravdane sumnje da korištenje algoritama može biti nepravedno, odnosno diskriminirati radnike/ice zbog izostajanja s posla zbog bolovanja i odbijanja određenih vožnji.

U međuvremenu se povećava i broj sudskih presuda u korist platformskih radnika/ica: nedavno je sud u Amsterdamu presudio protiv Ubera u slučaju protiv njegovih vozača. Sud je presudio u korist Federacije nizozemskih sindikata (FNV) koji je tvrdio da pravni odnos između Ubera i vozača ima sva obilježja ugovora o radu, te odredio da Uber mora zaposliti oko 4.000 vozača u Nizozemskoj, uz poštivanje svih pripadajućih prava. Pod pritiskom sindikata koji žele da platformski rad bude reguliran na razini cijele EU, ranije ove godine Europska komisija pokrenula je savjetovanje o pravnom statusu i radnim uvjetima radnika u gig ekonomiji.