društvo
vijest

Anti-kinesko trolanje

Foto: AFP / Attila Kisbenedek

Parlamentarni izbori u Mađarskoj bi se trebali održati za otprilike godinu dana, ali predizborna kampanja je izgleda već počela, i to trolanjem. Naime, gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony odlučio je preimenovati nekoliko ulica u glavnom gradu kako bi “osramotio” mađarskog premijera Viktora Orbána pred kineskim partnerima. Tako se odnedavno u Budimpešti možete prošetati Ulicom slobodnog Hong Konga, Ulicom Ujgurskih mučenika ili Ulicom Dalaj lame.

Karácsony, koji inače dolazi iz zelene stranke naziva Dijalog za Mađarsku, trebao bi biti kandidat za premijera ujedinjene opozicije na predstojećim izborima. Provokacije s kineskim “bolnim točkama” ciljaju na navodno sporne političko-poslovne veze koje je Orbánova vlada razvila s Kinom. Među tim vezama su prisutne i ozbiljne investicije poput najvećeg opskrbnog centra Huaweija izvan Kine. No, ono što najviše smeta oporbi je najavljena izgradnja kampusa podružnice kineskog sveučilišta Fudan. U samoj izgradnji koja bi trebala biti dovršena 2024. sudjelovat će i mađarska vlada. Kritičari projekta smatraju da će pojava kineskog sveučilišta omogućiti vlasti rezanje sredstava za visoko obrazovanje, a posebno je sporno zemljište na kojem će se kampus graditi. Naime, to je zemljište bilo predviđeno za “Studentski grad”, kompleks studentskih domova kojim bi se mađarskim studentima omogućilo priuštivo stanovanje u glavnom gradu.

Dodatni podstrek Karácsonyju pri ovakvoj odluci dale su i ankete po kojima dvije trećine Mađara ne odobrava izgradnju kineskog kampusa. Kineske su vlasti potez gradonačelnika ocijenile odvratnim načinom stjecanja pažnje anti-kineskim porukama. Slično su reagirale i mađarske vlasti, a znakovito je da je potez obznanjen koji dan nakon sastanka ministara vanjskih poslova Kine i Mađarske na kojima je dogovoren nastavak strateške suradnje. Nije ovo prvi put da Karácsony zaobilazi nacionalnu vlast u oblikovanju vanjske politike. Nedavno je s liberalnim gradonačelnicima Varšave, Praga i Bratislave formirao Pakt slobodnih gradova i zatražio od Europske unije da sredstva iz fondova plasira izravno gradovima. Koliko god taj potez bio razumljiv iz perspektive politika koje vlasti tih zemalja provode, on je prilično neučinkovit i na ideološkoj razini jer samo dodatno opsrkbljuje desničarski narativ o otuđenim, urbanim liberalnim elitama kojima se narod gadi.

Ovakav još jedan “zaobilazni” napad na Orbána također se više oslanja na ideološke reflekse nego na konkretne probleme u samoj Mađarskoj. Doduše, dostupno studentsko stanovanje je konkretan problem, ali simbolička gesta mijenjanja ulica će ga vjerojatno zasjeniti. Možete imati stav o Kini ovakav ili onakav, ali očito je da se kineske investicije ne ocjenjuju istim kriterijima kao i ona zapadne. Također, vjerojatno bi bilo efikasnije da se ulice nazvalo po nekim unutarnjim spornim pitanjima i žrtvama Orbánove politike: od najsiromašnijih slojeva do izbjeglica i LGBT zajednice. Sama Mađarska ima tisuće spornih političkih situacija i definitivno nije potrebno parazitirati na unutrašnjim problemima Kine promatranim kroz izraženu orijentalističku perspektivu.