društvo
vijest

Konvencija 190: zaštita od nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu

Foto: Pixabay / ilustracija

Europski sindikati koriste ovogodišnji Međunarodni dan žena kako bi naglasili potrebu za ratifikacijom Konvencije 190 Međunarodne organizacije rada (ILO), koja bi trebala stupiti na snagu ove godine. Riječ je o prvom međunarodnom standardu rada koji se bavi nasiljem i uznemiravanjem na radnom mjestu. Vlade i poslodavci-članovi ILO-a obavezali su se poboljšati zakone, usluge i procedure za sprečavanje i borbu protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.

Europski sindikati naglašavaju potrebu za ratifikacijom Konvencije 190 među ostalim i zbog novog istraživanja koje je provela Europska sindikalna konfederacija (ETUC) u siječnju i veljači ove godine na uzorku sindikalnih čelnica iz 21 zemlje članice EU. Rezultati istraživanja pokazuju da poslodavci, zakonodavci i tijela za provođenje zakona u EU ne čine dovoljno da bi spriječili nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu. Čak 77% sudionica smatra da poslodavci u njihovoj državi nisu napravili dovoljno da se pozabave nasiljem i uznemiravanjem na radnom mjestu, a 84% ispitanica smatra da zakoni u njihovim državama nisu dovoljno snažni da bi mogli adresirati nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu. Također, samo 16% sudionica istraživanja izjavilo je da su poslodavci ažurirali politike za borbu protiv online uznemiravanja na radnom mjestu, odnosno uznemiravanja s kojim su suočene žene koje rade od kuće.

Prema Agenciji EU za temeljna prava (FRA), 16% žena u EU najteži oblik nasilja doživjelo je na radnom mjestu, a 11% žena u EU doživjelo je seksualno i/ili fizičko nasilje na radnom mjestu. Žene koje rade na “prvoj liniji” pandemije, posebno njegovateljice, radnice u transportu, prodavačice i spremačice, od početka krize suočene su s povećanim zlostavljanjem uživo od strane klijenata. No, velik dio uznemiravanja na radnom mjestu s kojim se žene suočavaju premješten je online tijekom lockdowna, što je olakšano alatima za praćenje zaposlenika/ica koje koriste mnogi poslodavci.

Konvencija 190 trebala bi štititi od svih oblika nasilja i uznemiravanja u “svijetu rada”. Svijet rada je široko definiran koncept koji uzima u obzir činjenicu da se rad ne odvija uvijek u prostorijama poslodavca te obuhvaća i nasilje i uznemiravanje koji se događaju na putu do i od radnog mjesta, na poslovnim putovanjima, u smještaju koji osigurava poslodavac ili putem komunikacija povezanih s poslom, uključujući i one koje su omogućene informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Konvencija također obvezuje vlade i poslodavce da pokušaju smanjiti obiteljsko nasilje, uključujući i situacije kada je dom radno mjesto, što je sve češći slučaj. Konvencija također zagovara mjere kao što su dopusti za žrtve, fleksibilni radni aranžmani, privremena zaštita od otkaza i omogućavanje podrške na radnom mjestu žrtvama obiteljskog nasilja.

Esther Lynch, zamjenica tajnika ETUC-a, naglasila je da su žene manje sklone progovoriti o nasilju u trenutnoj situaciji kada se većina radnika/ica boji za svoje poslove. Lynch je izjavila: “Pandemija je stvorila dodatne prijetnje ženama na radnom mjestu, bilo da se radi o nasilju klijenata koji odbijaju poštivati mjere sigurnosti, novim oblicima seksualnog uznemiravanja online ili povećanju obiteljskog nasilja tijekom rada od kuće.”