rad
vijest

Sudske presude u korist platformskih radnika

Foto: Tolga Akmen / AFP

Sudske presude u korist radnika digitalnih platformi diljem Europe sve su brojnije i ukazuju na potrebu za drugačijom regulacijom njihovog poslovanja na europskoj razini. Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošlog petka je presudio da Uber mora tretirati svoje dostavljače kao radnike, a ne kao samozaposlene, čime je odbio četvrtka i posljednja žalba Ubera u parnici koja je započela u listopadu 2016. Slične presude događaju se sve češće diljem Europe u posljednje vrijeme: prošle srijede Žalbeni sud u Amsterdamu presudio je protiv Deliverooa, odnosno donio presudu da su dostavljači hrane zaposlenici i da ih tako treba tretirati.

To je treći sudski poraz za Deliveroo u posljednja dva mjeseca: u Španjolskoj je nedavno presuđeno da Deliveroo mora platiti 1,3 milijuna eura u socijalnim doprinosima zbog 748 lažno samozaposlena dostavljača. U Italiji, Sud u Bolonji je presudio u korist dostavljača koji su tužili tvrtku zbog nepravednog postupanja “Franka”, algoritma Deliveroo-a, prema radnicima koji su sudjelovali u štrajku ili bili na bolovanju, na način da im je ograničavao smjene nakon izbivanja s posla. Pobjede sindikata nad kompanijama Uber, Glovo i Temper posljednjih mjeseci također postaju sve brojnije. Zbog ovog trenda neke platforme su počele samovoljno nuditi svojim dostavljačima ugovore o radu, što dotad nije bila praksa: kompanija Just Ear u Francuskoj planira zaposliti 4.500 dostavljača u 30 gradova do kraja godine. Također, sindikati su uspješno ispregovarali kolektivne ugovore za dostavljače u Danskoj, Austriji i Švedskoj.

Europska komisija će sutra pokrenuti savjetovanje o “radnim uvjetima platformskih radnika“, a Europska sindikalna konfederacija (ETUC) smatra da ovi pozitivni primjeri ukazuju na jasnu potrebu za zakonskom regulacijom prava platformskih radnika na europskoj razini. Takve presude, smatraju u ETUC-u, ponekad samo donose pravdu za pojedince ili manje skupine radnika/ica, dok platforme nastavljaju iskorištavati milijune drugih radnika. Zato je potrebno promijeniti pravila na europskoj razini, i što je još važnije, zaustaviti širenje tog štetnog modela na druge usluge ili sektore – kako je izjavio Ludovic Voet, tajnik Europske sindikalne konfederacije: “Ne želimo da dođe do toga da se moramo boriti za prava Uber vozača hitne pomoći ili Uber medicinskih sestara. (…) U posljednjem desetljeću platforme su iskorištavale rupe u zakonu o radu kako bi ostvarivale velike profite i izbjegle obavezu davanja ugovora radnicima uz odgovarajuće plaće i radne uvjete. To nije nepravedno samo prema radnicima, nego i prema velikoj većini poduzeća koja igraju prema pravilima, kao i prema građanima koji ovise o dobro financiranim javnim uslugama.”

ETUC zahtijeva od Europske unije da, počevši sa sutrašnjim savjetovanjem o pravima platformskih radnika, uspostavi pravni okvir za poslovanje platformi koji će biti usklađen s radničkim pravima, umjesto da se (kao što je trenutno slučaj) poslovni model platformi temelji na smanjenju troškova rada i prebacivanju poslovnog rizika na radnike. ETUC zahtijeva da na europskoj razini svim zaposlenima u nestandardnim oblicima rada i svim platformskim radnicima bude osigurano pravo na odgovarajuću plaću, socijalnu zaštitu (plaćeni godišnji odmori, bolovanja i naknada za nezaposlenost) i kolektivno pregovaranje putem sindikata.