rad
vijest

I dalje ništa od transparentnosti plaća u EU

Foto: Pixabay / ilustracija

Europski sindikati pozivaju predsjednicu Europske komisije Ursulu von del Leyen da odredi datum za donošenje direktive o transparentnosti plaća. Podsjetimo, von del Leyen obećala je da će obavezujuće mjere o transparentnosti plaća biti donesene unutar prvih 100 dana njezinog mandata. 340 dana nakon početka njezinog mandata, Komisija i dalje nije objavila prijedlog za smanjenje rodnog jaza u plaćama koji trenutno na razini EU iznosi 15%. Ova direktiva bila je jedna od četiri teme kojima je Komisija dala prioritet i obećala isporučiti obvezujuće dokumente do 10. ožujka. No godinu dana nakon početka rada nove Komisije, i 266 dana nakon objavljenog roka, direktiva nije donesena a obećane mjere su dodatno odgođene.

Mjere o transparentnosti plaća, kojima se udruge poslodavaca “strastveno protive“, trebale su biti predstavljene 15. prosinca, no sada su potpuno isparile s legislativnog kalendara Europske komisije. Mjere transparentnosti nisu se pojavile u posljednjem kalendaru objavljenom 24. studenog, a u nacrtu radnog programa Komisije pojavila se rečenica o tome da će sve promjene “… neizbježno značiti i više administrativnog tereta za kompanije”.

Kako bi izrazio protivljenje odgađanju donošenje direktive, Europska konfederacija sindikata (ETUC) okupila je pravne stručnjake/inje koji su sastavili prijedlog direktive koji su ponudili Komisiji na korištenje. Osamnaest članaka zakonskog prijedloga ETUC-a pokrivaju mjere koje bi zabranile klauzule o tajnosti plaća u ugovorima kako bi se otvoreno moglo raspravljati o plaćama, obavezale poslodavce da rade revizije informacija o plaćama i godišnje akcijske planove o jednakosti plaća te pružile podršku sindikatima u pregovorima s poslodavcima o razlikama u plaćama.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch izjavila je: “Budući da žene s niskim plaćama čine većinu ključnih radnika u Covid-19 pandemiji, od iznimne je važnosti pozabaviti se sustavnim podcjenjivanjem ženskog rada u odnosu na rad muškaraca. Ženama koje su radile ključne poslove u tekućoj krizi dugujemo pružiti jednaku plaću za rad jednake vrijednosti. Još uvijek vjerujemo da predsjednica von der Leyen želi ispuniti svoje obećanje, ali jasno je da se Komisija nalazi pod znatnim pritiskom da odgodi, oslabi i na kraju odustane od direktive o transparentnosti plaća. Pozivamo Komisiju da odredi datum za donošenje direktive koja će zabraniti klauzule o tajnosti plaća te osnažiti žene i njihove sindikate da pronađu i odstrane pristranosti koje stoje u pozadini problema nejednakosti u plaćama.”