društvo
vijest

Oslobođenje putem lutrije

Foto: Pixabay (ilustracija)

Što biste napravili da osvojite ogromnu količinu novca na lutriji? Novo istraživanje dobitnika na lutriji u Švedskoj pokazalo je da odgovor ovisi o rodu sretnika, odnosno sretnice. Ako muškarac osvoji veliku svotu novaca, veća je vjerojatnost da će se oženiti ili ostati oženjen. Dobitak od milijun kruna (oko 88.000 eura) povećava šanse da neoženjeni muškarci stupe u brak u sljedećih pet godina za 30%, a smanjuje šansu da se oženjeni razvedu za 40%. Također, dobitak velikih iznosa na lutriji za muškarce povećava šanse da će u idućih pet godina dobiti djecu, ili još djece ako je već imaju. S druge strane, efekt dobitka na lutriji na žene vrlo je različit: dobitak velikog iznosa novaca gotovo udvostručuje kratkoročnu vjerojatnost da će se razvesti. Dugoročnog utjecaja nema, pa se može zaključiti da naglo bogaćenje ne povećava broj razvoda, nego ih ubrzava. Dok Guardianov komentator Torsten Bell iz ovih podataka zaključuje da bogatstvo čini muškarce privlačnijima i sarkastično proglašava kraj romantike, podsjetit ćemo na neke činjenice koje pokazuju da romantični osjećaji ili njihov izostanak u ovakvim odlukama za mnoge igraju sporednu ulogu.

Navest ćemo samo neke od ključnih pokazatelja ekonomske rodne nejednakosti koji mogu objasniti „privlačnost” muškaraca koji ženama mogu osigurati financijsku sigurnost. Žene u Europskoj uniji u prosjeku zarađuju po satu 13% manje od muškaraca, prema posljednjim podacima za 2021. Rodni jaz u plaćama raste s dobi, što je posljedica činjenica da se žene većinski brinu o ovisnim članovima obitelji i tome podređuju svoje poslove, u nedostatku institucionalne potpore (kao i potpore partnera u vidu ravnomjernog obavljanja tog rada). Niža primanja žena u odnosu na muškarce dugoročno dovode i do većeg rizika od siromaštva među ženama: u 2018. godini žene u EU starije od 65 godina primale su mirovine koje su bile 30% niže od mirovina muškaraca. Na razini Europske unije čak 30% žena radi na pola radnog vremena zbog tereta brige za obitelj, a tu su i česti problem pauziranja rada zbog brige o djeci i starijima, niz diskriminatornih politika prema ženama tijekom porodiljnog dopusta, otežano zapošljavanje nakon dopusta i slično.

S obzirom na to ne iznenađuje da i istraživanja ekonomske nejednakosti heteroseksualnih partnera utvrđuju preslikavanje trenda nejednake rodne raspodjele bogatstva unutar veza i brakova: npr. u Italiji muškarci u pravilu imaju 25% veće neto bogatstvo od svojih partnerica, a u Austriji 28%, a slična stopa nejednakosti među partnerima ustanovljena je istraživanjima u Francuskoj i Njemačkoj. Te se razlike mogu pripisati razlikama u statusu na tržištu rada i (posljedično) razini prihoda. Istraživanje socioekonomske nejednakosti među intimnim partnerima u Hrvatskoj pokazalo je da samo 7% žena ima viši mjesečni prihod od partnera, dok u 40% parova muškarac ima znatno veće prihode od partnerice. Kada se zajedno gledaju razina obrazovanja, mjesečni prihod, status na tržištu rada i neki specifični faktori poput vlasništva nekretnine i pristupa automobilu, rezultati istraživanja pokazuju da među partnerima postoje značajne nejednakosti, uglavnom u korist muškaraca. Samo 18% parova je potpuno rodno ravnopravno na svim navedenim dimenzijama, u 18.4% parova žena ima superioran socioekonomski položaj u odnosu na partnera, dok u 64% parova muškarac ima superioran položaj u odnosu na partnericu. Najviša razina nejednakosti među intimnim partnerima utvrđena je u vlasništvu nekretnina – većina parova (53%) živi u prostoru čiji je vlasnik muškarac ili njegova obitelj; u 28% parova partneri imaju zajedničko vlasništvo nad stambenim prostorom u kojem žive ili ravnopravno dijele troškove stanarine, a u samo 19% parova partneri žive u nekretnini čija je vlasnica žena ili njezina obitelj.

Sve u svemu, podatak da se žene nakon dobitka na lutriji češće odlučuju na razvod treba promatrati kao žalosni podsjetnik na to da za mnoge glavni faktor ostanka u braku ili vezi čini oslanjanje na partnera kao izvor financijske sigurnosti i rješenje stambenog pitanja.