rad
Hrvatska
vijest

Sezonci na tankom ledu

Foto: Pixabay / ilustracija

Jedan od prvih sektora pogođenih pandemijom korona virusa bio je sektor turizma i ugostiteljstva. Zabrane kretanja i otkazana događanja dovela su do gotovo potpunog prekida međunarodnog, ali i domaćeg turizma. To su posebno osjetile zemlje koje se izrazito oslanjaju na turizam – unutar EU, zemlje s najvišim udjelom zaposlenih u turizmu su redom Grčka (26%), Cipar (20%), Irska (14%),  Hrvatska (13%), Austrija (13%), Španjolska (12%) i Italija (11%).  

Novi podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da se sezonsko zapošljavanje drastično smanjilo u odnosu na prošlu godinu. Kako piše Index.hr, dok su u prvih pet mjeseci prošle godine preko burze rada poslodavci tražili 115.445 radnika/ica, u istom razdoblju ove godine tražili su samo 70.184 radnika/ica, što predstavlja pad od 40 posto. Nešto veći pad (42 posto) dogodio se u sezonskom zapošljavanju: dok su poslodavci u prvih pet mjeseci prošle godine preko burze rada tražili 24.052 radnika, u istom periodu ove godine tražili su 13.892 sezonska radnika. Najveća je potražnja za sezonskim radnicima u tom razdoblju zabilježena u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Konkretno, u prvih pet mjeseci ove godine pala je potražnja za glavnim sezonskim zanimanjima u turizmu i ugostiteljstvu: konobarima/icama (sa 6.608 prošle godine na 4.094 ove godine), recepcionarima/kama (sa 1.012 na 619), turističkim animatori/ca/ma (sa 453 na 246), čistači/ca/ma (sa 6.094 na 3.692). Za one koji su uspjeli naći sezonski posao i ove godine to vrlo vjerojatno znači, zbog pada potražnje, i pad plaća. Dok se osnovica plaća stalno zaposlenih neće mijenjati, prema ocjeni Eduarda Andrića, predsjednika Sindikata turizma i usluga Hrvatske, poslodavci će sigurno pokušati uštedjeti rezanjem dodataka na plaću, odnosno na božićnicama, uskrsnicama i stimulacijama. 

To je poslodavcima omogućeno Sporazumom koji su 8. lipnja sklopili Sindikat turizma i usluga Hrvatske; Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, koji ukida prethodni sporazum o moratoriju primjene kolektivnog ugovora koji je uveden 25. ožujka. Prema Sporazumu se do 30. travnja 2021. godine neće primjenjivati dio članka 30. Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koji regulira visinu minimalne bruto plaće u kunama bez dodataka za II, III, i IV grupu složenosti poslova. Sporazumom se također utvrđuje pravo radnika na naknadu plaće u 50% iznosa njegove osnovne plaće ukoliko je poslovanje poslodavca zbog pandemije prekinuto. Ako je taj iznos niži od minimalne plaće, u toj situaciji radnik/ica ima pravo na iznos u visini minimalne plaće.

Međutim, ukidanjem moratorija nije vraćen i postupak proširene primjene kolektivnog ugovora jer za to trenutno ne postoje uvjeti. To znači da odredbe iz važećeg kolektivnog ugovora ugostiteljstva ne vrijede za većinu radnika/ica u turizmu i ugostiteljstvu, uključujući i odredbu o visini plaća. Dok se ne steknu uvjeti za proširenu primjenu kolektivnog ugovora, to znači da će plaće većine sezonskih radnika/ica u turizmu biti “stvar dogovora između poslodavca i radnika”.