društvo
Albanija
vijest

Prosvjed protiv seksualnog nasilja u Tirani

Foto: AFP / Gent Shkullaku / prosvjed u Tirani

Nekoliko tisuća prosvjednika/ica okupilo se u Tirani prošlog četvrtka (5. lipnja) na prosvjedu protiv seksualnog nasilja. Prosvjed je organiziran kao reakcija na silovanja maloljetnice koja su počinili Abaz Doku (65), bivši domar škole koju pohađa žrtva, i još trojica mlađih muškaraca (u dobi od 20, 16 i 15 godina). Školski domar je snimio i fotografirao prvo silovanje koje je počinio sam, i podijelio snimku s trojicom mlađih muškaraca koji su ju potom silovali i ucjenjivali da će objaviti snimke ako ne pristane.

Nakon što su roditelji žrtve otkrili snimku, silovanje je prijavljeno policiji, a četvorica počinitelja je uhapšena. 65-godišnji Abaz Doku navodno je negirao optužbe za silovanje tvrdeći da je 15-godišnja djevojčica dala pristanak. Brat žrtve izjavio je da je cijelo susjedstvo znalo za silovanja, ali da nitko nije ništa učinio kako bi se to zaustavilo. Sud u Tirani odlučio je da će se svoj četvorici suditi u zatvoru. Nekoliko tisuća sudionika/ica prosvjeda zahtijeva stvaranje javnog registra seksualnih prijestupnika u Albaniji, a online peticija za stvaranje registra prikupila je gotovo 27.000 potpisa.

Više od polovice žena u Albaniji barem jednom doživi nasilje u obitelji, svake godine dvoznamenkasti broj žena ubiju članovi obitelji, a seksualno uznemiravanje i zlostavljanje je vrlo rašireno. Slučajevi seksualnog zlostavljanja žena i djece često se zataškavaju, a često se događa da mediji okrive i sramote žrtve. Nerazumijevanje ove tematike vidljivo je i nazadnim reakcijama na prošlotjedni prosvjed.