rad
Hrvatska
vijest

O konstruktivnosti: prosvjed roditelja njegovatelja

Foto: AFP / Philippe Desmazes - ilustracija

Ove srijede, 4. prosinca, roditelji njegovatelji iz cijele Hrvatske održali su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu u organizaciji Udruge Sjena. Tražili su od Ministarstva da pokrene ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje bi poboljšale njihov položaj. Prije dva mjeseca održan je prosvjed s istim zahtjevima i tom su prilikom Ministarstvu dali dva mjeseca da riješi njihove probleme na koje ukazuju još od 2011. godine. Prema predstavnicima udruge, do sada Ministarstvo nije ponudilo ništa osim niza sastanaka na kojima se ništa dosad nije riješilo.

Podsjetimo – roditelji njegovatelji brinu o djeci s teškoćama u razvoju ili invaliditetom koja su potpuno ovisna o drugoj osobi za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ili održavanje života, ili su potpuno nepokretna. Uz mjesečnu naknadu ostvaruju i prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Najveći problemi s kojima se roditelji njegovatelji susreću su niska mjesečna naknada od 2.500 kuna, nemogućnost odlaska na bolovanje zbog nepostojanja zamjenske skrbi za njihovu djecu osim smještanja u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Budući da su troškovi života porasli, a specifični troškovi djeteta s teškoćama u razvoju ili invaliditetom su iznimno visoki, prosvjednici zahtijevaju mjesečnu plaću od minimalno 4.000 kuna. Predstavnice Udruge Sjena su objasnile da s trenutnim prihodima pored svih ostalih životnih troškova moraju sami plaćati lijekove i terapije te nadoplaćivati pomagala za svoju djecu.

Osim povišenja iznosa, roditelji njegovatelji zahtijevaju i da se njihov status uredi posebnim zakonom, odvojeno od Zakona o socijalnoj skrbi, te da bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu. Time više ne bi primali naknadu, već plaću, što bi im omogućilo kreditnu sposobnost. Prosvjednici traže i da se njihovo pravo na bolovanje i godišnji odmor dodatno zakonski odredi kako bi oni to pravo mogli ostvarivati u praksi – budući da im je trenutno jedina opcija smjestiti dijete u instituciju, 99.7% roditelja njegovatelja to pravo nikad nije iskoristilo. Traže da ih umjesto toga u slučaju bolesti ili odmora zamijeni stručna osoba u njihovom domu.

Upravo skromnost tih zahtjeva – da im se osigura neki oblik pomoći samo u slučaju bolesti ili godišnjeg odmora – ukazuje na težinu položaja roditelja njegovatelja za čiju djecu ne postoje adekvatne socijalne i zdravstvene usluge. Jedina opcija koju imaju jest brinuti o djetetu 24 sata dnevno za naknadu ispod iznosa minimalne plaće, za koju su mnogi od njih morali dati otkaz jer nisu htjeli trajno poslati svoje dijete u ustanovu što im je jedina alternativa.

Na dan prosvjeda ministrica Bedeković izjavila je da prosvjed trenutno nije najbolji način za rješavanje ove problematike te da je potrebno nastaviti s konstruktivnim pristupom – sastancima, razgovorima i suradnjom. Uzevši u obzir da je nakon prosvjeda iz Ministarstva obećano povećanje naknade koja se nije povećavala od 2008., čini se da su ipak destruktivne metode djelotvornije.