politika
vijest

Smjena demagoga

Foto: AFP / Filippo Moonteforte

Glavni grad Italije prošlog je petka bio “blokiran”: većina javnih institucija, uključujući i prijevoz, nije radila zbog štrajka. Gradska uprava pokušala je u više navrata nagovoriti sindikate da odustanu od ovog plana u tromilijunskom gradu, a u panici su bile i turističke agencije koje su se trudile informirati brojne posjetitelje o problemima s kojima će se susresti. Kada molbe nisu upalile, gradonačelnica Virginia Raggi upustila se u tiradu napada na “manjinu koja zlostavlja cijeli grad”. No sindikati se nisu pokolebali ovim prijetnjama. Uostalom, povod njihovom štrajku upravo je bila svakodnevna nefunkcionalnost rimskih gradskih službi.

Nedostatak sredstava javnog prijevoza i neredovito prikupljanje otpada neki su od glavni prigovora mnogih stanovnika Rima koji za pogoršanje situacije optužuju aktualnu gradonačelnicu izabranu 2016. godine. Raggi je na vlast došla kao predstavnica “populističkog” Pokreta pet zvijezda (M5S), koji je obećavao radikalnu promjenu u odnosu na nesposobne i korumpirane uprave drugih stranaka. Ubrzo je međutim razočarao i ostavio dojam stranke koja, uz to što ima i sve probleme drugih stranaka, uspijeva biti još nesposobnija od ostalih. Razočaranje se također ne odnosi samo na glavni grad.

M5S je na državnoj razini na vlasti od prošle godine, s tim da je bio koalicijski partner i ekstremne desnice i sada lijevog centra. Iako je formalno bio jača stranka, u obje je ove koalicije igrao sasvim sporednu ulogu, nesposoban da nametne svoju agendu. Tako M5S, bivšem partneru rasističke Lige Mattea Salvinija, sada prijeti da se potpuno “utopi” u centrističku Demokratsku stranku, koju je praktički do nedavno smatrao svojim glavnim protivnikom. To barem najavljuju neuspješni pokušaji Demokrata da zadrže regionalnu vlast u Umbriji preko zajedničke liste s M5S.

S obzirom na pad popularnosti, čini se da nikome neće previše nedostajati M5S, čak i ako se ugasi. No to ne znači da će antipolitički sentiment koji je ta stranka potencirala nestati. Dapače, izgleda da ga sada opozicijska Liga u velikoj mjeri nastoji koristiti kako bi se vratila na vlast koju je donedavno redovito koristila da potencira rasističko nasilje.