društvo
vijest

Kazna za odbijanje rasizma

Foto: AFP / Mario Laporta

Talijansku javnost jučer je iznenadila informacija da je uhićen Domenico Lucano, načelnik sela Riace u Kalabriji. Iako je političar iz provincije koji ne utječe značajnije na događaje u Rimu, Lucano je ipak posljednjih godina postao nacionalna zvijezda, prije svega zbog posebnog modela integracije koji njegovo selo provodi nezavisno od državnih politika. Riace se nalazi u regiji čije stanovništvo još pamti svoje grčke korijene. Tamo je činjenica da svi na neki način potječemo od izbjeglica još vidljivija nego drugdje. Uz to, selo se posljednjih nekoliko godina nalazi na mediteranskoj izbjegličkoj ruti.

Iako je riječ o selu od tek nekih dvije tisuće stanovnika, tamo je smješteno četiristotinjak izbjeglica. Kako objašnjava načelnik, selo je izloženo depopulaciji jer je riječ o jednom od siromašnijih dijelova ionako siromašnog juga zemlje iz kojeg lokalno stanovništvo često bježi prema sjeveru u potrazi za boljim životom. Riace je jedno od mjesta s najvećim udjelom migrantskog stanovništva, ali tamo nema tenzija ni ozbiljnijih problema, prije svega zato što je došljacima omogućeno da sudjeluju u lokalnom životu, a općina im pomaže u potrazi za poslom i stanom.

Rat protiv onih koji rješavaju probleme

Zbog tih je programa Lucano 2010. proglašen drugim najboljim načelnikom na svijetu, a časopis Fortune ga je 2016. proglasio jednim od najutjecajnijih svjetskih lidera. No njegovim uspjesima u integraciji nisu svi bili oduševljeni. Osobito se to odnosi na talijansku ekstremnu desnicu koja cijeli svoj politički program temelji na širenju mržnje i priča o tobožnjoj nespojivosti rasa i kultura. Riace je uvijek služilo kao neugodan dokaz kako su rasističke predrasude od kojih živi ekstremna desnica uvijek utemeljene na neznanju i namjernim lažima. Lucano je dakle bio netko kojeg su rasisti morali ukloniti zbog vlastitih interesa.

Otkad je lider ultradesničarske Lige Matteo Salvini preuzeo ministarstvo policije ovog ljeta, otvoreno radi na tome da smjesti Lucanu i ukloni ga. Pokušaji da ga se optuži za pronevjeru javnih sredstava zasad su propali. Stoga je ovoga puta Lucano optužen za “pomaganje ilegalne migracije”. Drugim riječima, Lucano je u pritvoru zato što je rješavao problem na kojem je Salvini kao parazit gradio cijelu svoju karijeru. Za državu čiju unutarnju politiku vodi čovjek koji se identificira s Mussolinijem, smirivanje tenzija povezanih s migracijom predstavlja kazneno djelo. I ne radi se ovdje samo o tome da se Lucana želi politički eliminirati.

U osobito degutantnom osvetničkom potezu, uhićena je i Lucanova partnerica Tesfahun Lemlem, koja je i sama migrantskog porijekla. Očiti plan iza ovog uhićenja je da se iskoristi nova zakonska odredba o izgonu iz zemlje. Lucano i Lemlem bi stoga trebali biti kažnjeni uništenjem ne samo političkog, nego i privatnog života. Ne treba posebno ni naglašavati da se ovom kampanjom Salvini već pohvalio na Twitteru, najavljujući usput oštrije kazne za sve koji se bave konstruktivnim poslom po pitanju migracija, te ukidanje sredstava za integraciju. Naposljetku, o propasti integracije i ovisi cijeli Salvinijiv politički projekt.