rad
Srbija
vijest

Nada u sporost birokracije

Foto: AFP / Andrej Isaković

Još 2014. godine osnovano je jedno od bizarnijih državnih tijela u novijoj povijesti ovdašnjih postsocijalističkih zemalja. Osnovala ga je Vlada Srbije, a puni naziv tijela glasi “Zajednička grupa za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja – Duing Biznis”. Zajedničkom grupom predsjedava Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sastav na sastancima varira, ali okviri su postavljeni: predstavnici vlasti i predstavnici poslodavaca. Što se tiče predstavnika poslodavaca, tu su uglavnom predstavnici notornog NALED-a, organizacije koja pod krinkom neutralne udruge zapravo instalira zakone u Srbiji u korist poslodavaca. Svima je njima cilj da se na Doing Business rang-listi Srbija popne što više. To i ne čudi jer je ta lista jedini “objektivni” pokazatelj napretka gotovo svim vlastima na ovom području. Što je poslovanje lakše, to je svima bolje, glasi navodno jednostavna formula.

Na Vladinim internet stranicama se hvale učinkom zajedničke grupe. Kažu da prema izvještaju za 2018. godinu Srbija zauzima 43. mjesto na svijetu po lakoći poslovanja, što predstavlja napredak od čak 48 mjesta u odnosu na 2015. godinu. Uglavnom, otkad je osnovana Zajednička grupa napredak je strelovit. No, tu ne treba stati, valja ići dalje. Zato je i danas održan sastanak Grupe koji je vodila Zorana Mihajlović u nadi da se dijagnosticiraju ključni problemi i uputi na njihovo rješavanje, a sve kako bi se i u 2019. godini mogli pohvaliti rastom na rang-listi.

I glavni krivac je pronađen. To je Sekretarijat za građevinske poslove i urbanizam Grada Beograda. Naime, prema Zajedničkoj grupi, Sekretarijat nije dovoljno efikasan: presporo izdaje dozvole. A ta se sporost posebno odražava na status Srbije na rang-listi. Ako oni u Sekretarijatu to malo ubrzaju, eto Srbije među 40. najboljih. Iako ne znamo zašto su u Sekretarijatu “spori”, mi se samo nadamo da neće ubrzati. Ako ubrzaju Grad će biti raskopaniji nego što je, a i ovako je stanovnicima situacija jedva podnošljiva, dok će vrlo vjerojatno porasti ionako alarmantan i skandalozan broj smrti radnika na gradilištima u Beogradu.

Ali “Crna knjiga Doing Business ljestvice” ne zamara baš provincijske fetišiste slobode poslovanja. Iako su sporost i neefikasnost birokracije česta boljka raznih sustava, u ovom slučaju sporost doslovno može značiti život.