klima
vijest

Zbog klimatskih promjena Italija ostaje bez maslinovog ulja

Foto: AFP / Tiziana Fabi

Ova godina bit će uvjerljivo najgora za talijanske proizvođače maslinovog ulja u posljednjih 25 godina. Prema objavama nadležne agencije, koju prenose mediji, zbog gotovo šezdeset postotnog pada u proizvodnji, Italija će ostati bez maslinovog ulja do sljedećeg mjeseca. Riječ je o namirnici koja nije samo jedan od simbola talijanske kuhinje i dio svakodnevne jelovnika za većinu tamošnjeg stanovništva, već i važan izvozni proizvod. Kolaps talijanske proizvodnje će, procjenjuje se, dramatično povećati cijenu maslinovog ulja na europskom tržištu. Šteta za proizvođače se neslužbeno procjenjuje na milijardu eura.

Loši prinosi već su potaknuli uzgajivače maslina zabrinute za svoj opstanak na prosvjede prošlog mjeseca. Vlada je zasad obećala “pomoći”, ali je isto tako najavila kako neće doznačiti nova sredstva proizvođačima. Dodatan je problem što pad prinosa nije uzrokovao jedan događaj. Italiju je, zajedno s drugim dijelovima Mediterana, prošlih godina zahvatio niz nepogoda koje uključuju suše, mrazove, izrazito visoke i izrazito niske temperature u neočekivanim dobima godine. Nestabilno vrijeme je, smatraju stručnjaci, dodatno ugrozilo otpornost stabala koja su pojačano izložena bolestima i nametnicima.

Poljoprivrednici i nadležne državne službe iznenađeni su ovim promjenjivim vremenom, no klimatski stručnjaci upozoravaju kako su sve pojave precizno predvidjeli modeli klimatskih promjena u mediteranskom bazenu. Ova je regija izrazito pogođena klimatskim nepogodama uzrokovanim ljudskom djelatnošću. Prosječna temperatura je već porasla 1,4 stupnja u odnosu na predindustrijski period, a oborine su se smanjile za 2,5%, što je više od globalnog prosjeka. Poljoprivrednici najavljuju nove prosvjede, no problemi s prinosima niza poljoprivrednih kultura mogli bi se pokazati kao dugotrajni problem. Tim više što se svjetski lideri pokazuju potpuno nesposobnima suočiti se s izazovom klimatske katastrofe koja nam prijeti.