politika
Srbija
vijest

Ista govna

Foto: Facebook / Marks21

Već tjednima se na beogradskim prosvjedima znanim kao “1 od 5 miliona” redovno pojavljuje i formacija Levi blok koju čini nekoliko lijevih organizacija okupljenih oko zajedničkog cilja. A njihov je zadatak u tom smislu dvostruk: nastoje proširiti spektar relevantnih problema na one radničke i socijalne te ukazati na izlišnost alternative koju predstavlja današnja opozicija. U prvom redu Savez za Srbiju i Dragan Đilas.

Iako zadatak jest dvostruk, on je itekako integralan: upravo se po tim pitanjima, radničkim i socijalnim, službena opozicija ne razlikuje od Vučićevog režima. Otuda i glavna parola Levog bloka koja i podiže najviše bure: Vučić, Đilas – ista govna! Reakcije na tu parolu mogu se, prilično grubo, podijeliti u tri tabora. Postoje oni koji baš i nemaju veliko povjerenje u Đilasa i ekipu, ali im je najvažnije svrgnuti Vučića s vlasti pa onda što bude.

Drugi su oni koji stvarno vjeruju u opoziciju ili barem u dio koalicije Saveza za Srbiju i u poziciji Levog bloka vide samo provokaciju ili u najboljem slučaju djetinjastu naivnost. No postoje i treći. To su zapravo oni koji tu parolu čine sasvim istinitom: sam Savez za Srbiju. Već nekoliko sedmica “službeni zaštitari” nastoje sabotirati prisustvovanje Levog bloka u protestnoj povorci, ali ovaj vikend su otišli najdalje. Nisu prezali ni od fizičkog nasilja, zastrašivanja pa ni od fašističkog pozdrava.

Naime, kako se dalo lako prepoznati po transparentima, ti “zaštitari” su zapravo članovi omladine Demokratske stranke i Dveri. I posve je jasno da im je zadatak povjeren iz viših krugova. Čime se očitim pokazuje politička srodnost opozicije s Vučićem: ne samo da se ne razlikuju u ekonomskim i socijalnim politikama već se istim metodama – nasiljem i zastrašivanjem – obračunavaju s neistomišljenicima. Parola je tu zapravo samo služila kao test koji je Savez za Srbiju položio.

Levi blok je u svom priopćenju o navedenim događajima ovog vikenda poručio da su se prvenstveno bili okupili kako bi pozvali ljude na sprječavanje prinudnog iseljenje teško bolesne 90-godišnje bake Mare, zakazanog za danas. Tamo “zaštitara” s protesta neće biti jer će njihov posao obavljati policija.