politika
vijest

Dvostruki napad na mađarsku znanost

Foto: Wikimedia Commons

Znanost u Mađarskoj je pod napadom vlade. Tvrdi se to u otvorenom pismu koje su zaposlenici Mađarske akademije znanosti (MTA) nedavno poslali zainteresiranoj svjetskoj javnosti. Kako objašnjavaju, vidljivo je to po pokušaju vlade da iz zemlje “istjera” Srednjoeuropsko sveučilište čiji je osnivač George Soros bivši mentor, a današnji protivnik mađarskog premijera Viktora Orbána i dobrog dijela njegovih kadrova. Vidi se to nadalje i po nedavnoj odluci da se sveučilištima dodijele posebni vladini “kancelari”, pored autonomne uprave, koji predstavljaju novi moment vladine kontrole nad akademskim institucijama.

Kontrola nad Akademijom znanosti uskoro će biti još izravnija. Riječ je o instituciji staroj gotovo 200 godina, koja je nastala iz želje ugarske aristokracije da poboljša razvojne šanse te zemlje, a istodobno i doprinose širenju “nacionalne svijesti”. No uloga Akademije dramatično je proširena u socijalističkom periodu kada je, po uzoru na Sovjetski Savez, ona transformirana iz aristokratske “riznice znanja” u veliku mrežu znanstvenih centara koji su provodili većinu istraživanja u zemlji. MTA tako i danas ima više tisuća zaposlenih i velik broj centra istraživanja diljem zemlje.

Zločesto dijete?

No već godinama se nalazi pod pritiskom rezova u financiranju. U svom nedavnom pismu, zaposlenici argumentiraju kako je riječ o nastavku političkog pritiska na znanstvene institucije. U sad već dugotrajnom natezanju, uprava se čak u nekoliko navrata nastojala i “umiliti” vladi. Jedan od bizarnijih slučajeva je otkazivanje dvaju predavanja članova akademije koji su se bavili temama big data i društvenih mreža uz obrazloženje da se u istraživanjima ima “političkih tonova” i da su se koristili “rodnom ideologijom”. Ništa od toga naravno nije pomoglo Akademiji da zadrži financije i spasi infrastrukturu.

Dapače, prema posljednjoj odluci vlade, centri istraživanja oduzimaju se iz ingerencije MTA, predaju novom Ministarstvu inovacija i tehnologije i pretvaraju u “centre izvrsnosti”. Njihovo financiranje ovisit će isključivo o njihovoj uspješnosti da uvjere novo ministarstvo kako njihovi projekti imaju ekonomsku isplativost. Dok znanstvenici upozoravaju na politički progon, vlada za razmontiranje mreže Akademije koristi klasične neoliberalne “argumente” efikasnosti i praktične primjene u proizvodnji profita. U ovom dvostrukom napadu na mađarsku znanost, neoliberalni autoritarizam samo je logična posljedica općeg i razornog tehnokratsko-neoliberalnog trenda discipliniranja znanosti.