politika
Makedonija
vijest

Istočnoeuropski aparthejd za Rome

Foto: AFP / Attila Kisbenedek

Odlukom regionalnog suda u mađarskom gradu Miskolcu od prošlog tjedna, tamošnja je bolnica natjerana da ukine mjeru vezanu uz “bolničku odjeću”. Naime, prema pravilima koja je nametnula uprava, sve osobe koje žele biti na porodiljnom odjelu prilikom poroda – a to se uglavnom odnosi na obitelji rodilja – prisiljene su kupiti posebnu odjeću koja se prodaje samo u bolnici. Iako je formalni izgovor za to potreba “veće higijene”, bolnica i sama priznaju da je mjera “bolničke odjeće” zapravo pokušaj da se namaknu dodatna sredstva. Drugim riječima, uvođenje ove obaveze za obitelji rodilja zapravo je pokušaj dodatne naplate zdravstvene skrbi.

Ali u Miskolcu, u kojem živi veliki broj Roma, ova mjera ima još jednu dimenziju: ona namjerno pogađa pripadnike te zajednice. Za početak, sama ideja “veće higijene” usmjerena je protiv najsiromašnijih, a to su vrlo često Romi. A zatim je i cijena te odjeće takva da praktički osigurava da Romi ne prisustvuju rađanju. To ujedno znači i da su usamljene romske rodilje puno lakše izložene kontinuiranom vrijeđanju, prijetnjama nasiljem i općenito rasističkom zlostavljanju. Svjedočanstva o tome sakupio je Europski centar za romska prava, a prenijeli regionalni romski mediji. U nedavnoj presudi, jasno se objašnjava kako je bolnica namjerno planirala diskriminirati Rome.

I nije Mađarska jedina zemlja u kojoj se iz javnih prostora nastoje eliminirati Romi na temelju njihovog siromaštva. U makedonskom gradu Bitoli, lokalni je sud nedavno presudio protiv bazena Dovledžik u koji je ulaz Romima bio zabranjen. Naime, kako se ispostavilo, zaštitari su imali zadatak na procjenjuju tko je od potencijalnih korisnika Rom i da mu na temelju toga zabranjuju kupanje. Neslužbeni motiv za ovo ponovno je bila navodna higijena siromašnijih Roma, ali jedini kriterij za procjenu bila je naravno njihova “rasna čistoća”. Ove dvije presude su pozitivni primjeri, ali u osnovi jedva kap u moru sustavne diskriminacije Roma u Istočnoj Europi.

Paradoks u svemu je to što je ovakva diskriminacija osnovni razlog siromaštva Roma, a to se siromaštvo onda koristi kao izgovor za daljnju diskriminaciju.