društvo
vijest

Solidarnost je ključ

Foto: AFP / Giovanni Isolino

Početkom školske godine u gradu Lodi u talijanskoj pokrajini Lombardiji uvedena je naoko formalna birokratska obveza s ciljem diskriminacije djece migrantskog porijekla. Naime, tamošnja gradonačelnica Sara Casanova, članica vladajuće Lige, donijela je ukaz po kojem roditelji moraju predočiti imovinsku karticu kako bi im djeca mogla dobivati školske obroke po standardnoj, tj. subvencioniranoj cijeni. Bez imovinske kartice cijena dnevnog obroka iznosi 5 eura.

Odluka je ciljala prvenstveno na migrante koji su morali predočiti imovinsku karticu iz Italije, kao i iz zemlje porijekla. S obzirom na to da je predočavanje kartice iz zemlje porijekla, mahom afričkih zemalja, nesavladiv birokratski izazov, cijena hrane je za tu djecu ostala najviša. A kako je uglavnom riječ o najsiromašnijim stanovnicima grada koji si tu cijenu ne mogu priuštiti zaključak je jasan: nema hrane za djecu afričkog porijekla. Prema procjenama, njih oko tri stotine.

Odmah nakon što je talijanska javnost saznala o odluci Casanove izbio je veliki skandal. Predstavnici svih ostalih političkih stranaka, uključujući i koalicijske partnere Lige, Pokret pet zvijezda, proglasili su odluku sramotnom i nedopustivom. No, osim reakcija iz vrha politike, mobilizirali su se i građani širom Italije. Pokrenuta je kampanja skupljanja novca za djecu čiji roditelji ne mogu plaćati obroke i u dva dana je skupljeno 60.000 eura. Pritisak je urodio plodom.

Iako je inicijalno podržavao mjeru, Matteo Salvini, vođa Lige i ministar unutarnjih poslova, nakon reakcija je ublažio svoj stav i najavio da će samostalna potvrda o imovini biti dovoljna za stjecanje prava na jeftiniji obrok. Međutim, gradonačelnica Casanova i dalje odbija prihvatiti odluku. No, sasvim je jasno da je odluka donešena i da će se morati povinovati. Iako je sasvim izvjesno da je za uspjeh ove mobilizacije ključno bilo to da je riječ o djeci, lekcija i dalje ostaje: masovna mobilizacija zasnovana na solidarnosti je neophodno političko sredstvo u borbi protiv fašizma.