politika
Srbija
vijest

Regionalne avanture srpskog Telekoma

Foto: AFP / Koca Sulejmanović

Već se godinama Telekom Srbije nalazi u neobičnoj situaciji. Vlast bi ga najradije prodala jer se to valjda mora, ali istovremeno Telekom sasvim dobro posluje i razlozi za prodaju nisu baš najjasniji. Bez obzira na to, srpske su vlade dva puta bile raspisale natječaj za prodaju: 2011. je to napravila vlada Mirka Cvetkovića i Demokratske stranke, a a 2015. vlada aktualnog predsjednika države Aleksandra Vučića. Oba puta su natječaji propali jer vlada navodno nije bila zadovoljna ponuđenom cijenom.

No, ideja o prodaji jednog od najprofitabilnijih poduzeća u Srbiji još nije napuštena. Štoviše, čak se i investicije Telekoma nastoje opravdati iz te perspektive. Podsjetimo, srpski Telekom već neko vrijeme ima većinski udio u vlasništvu Telekoma Srpske iz Banjaluke te m:tela iz Podgorice. Izgleda da nastavljaju s regionalnim širenjem: i to ovaj put u Albaniju. Naime, iz Telekoma su potvrdili da su zainteresirani za kupovinu drugog najjačeg teleoperatera u Albaniji koji je trenutno u vlasništvu Deutsche Telekom.

Podršku upravi u toj akviziciji dao je i “vječni ministar” u srpskim vladama Rasim Ljajić, pod čijim se trenutnim resorom nalazi Telekom. Prema njegovim riječima, ovakav iskorak ne znači nužno da se odustalo od vlasničke transformacije, upravo suprotno. Ako se i kad se država odluči na prodaju svojih 58,11% dionica Telekoma bit će u povoljnijoj poziciji zbog ovakvih investicija. Naime, porast će cijena dionica i na prodaji će se moći više zaraditi. Dakle, državno poduzeće se regionalno širi kako bi se moglo prodati po boljoj cijeni. Zanimljiva taktika.

Ipak treba prvo vidjeti hoće li do akvizicije teleoperatera u Albaniji uopće doći. Natječaj je raspisan, a prema izvorima iz Albanije, Telekomu Srbije konkuriraju dvije bugarske kompanije. A i čini se da albanske vlasti nisu baš sklone investicijama iz Srbije. S druge strane, izgleda da u Srbiji nije nikoga previše briga što se možebitna investicija događa u kontekstu krajnje zaoštrenih odnosa s Prištinom pa samim tim i s Tiranom. Zapaljive najave ukidanja granica između Albanije i Kosova izazvale su histeriju, ali otvorena granica za poslovanje srpskog državnog poduzeća u Albanija je valjda business as usual.