rad
Srbija
vijest

Malinari i Kosovo: srpski problemi s južnim granicama

Foto: N1 / Screenshot

Vijesti o raspoređivanju srpske žandarmerije na granici s Kosovom koje je prenijelo više relevantnih regionalnih portala, pokazale su se nepotpunim i netočnim informacijama, doznajemo od kosovskih novinara. No, vijesti o blokiranim granicama između Srbije i Crne Gore – potpuno su točne.

Malinari iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica blokirali su u subotu magistralu prema Crnoj Gori, tražeći veću otkupnu cijenu maline. Došlo je i do sukoba s policijom u kojima je četvero demonstranta povrijeđeno, prenose N1 i RTS. Malinari poručuju da će na magistrali ostati sve dok se “država ne umeša”. Problemi sa otkupnom cijenom maline i ove godine se ponavljaju, i to neposredno pred početak sezone berbe.

“Ove godine biće loše početne cene maline. Prvo se namire kupci i preprodavači, pa nama šta ostane. S tim razlogom smo se i okupili. Da pošaljemo poruku našem predsedniku Vučiću da nam izađe u susret i da se dovede investitor u Prijepolje koji će raditi preradu maline i uposliti radnike i ovaj proizvod plasirati na svetsko tržište”, rekao je Dizdarević izrazivši očekivanje da će ovaj protest trajati i do deset dana, sve do ispunjenja zahtijeva. kazao je predsjednik udruženja proizvođača malina “Limska dolina” Sanel Dizdarević ponovivši još jednom toliko već puta artikuliran problem srpskog malinarstv: “kupci diktiraju cenu maline, iako to nije berzanska roba”. To znači da ne postoji burza na kojoj se otkupljuju maline, pa da može cijena fluktuirati, već se prvo odredi otkupna cijena koja onda vrijedi nadalje.

Eskalacija situacije

Premda je najavljeno trajanje blokade prometnica bilo procijenjeno na dva sata, nakon sukoba s policijom malinari su odlučili ostati na licu mjesta dok se problem ne riješi. Odgovornost traže od predsjednika republike Aleksandra Vučića, iako formalno ovi problemi ne leže u njegovoj nadležnosti. To nam još jednom svjedoči o moći srbijanskog predsjednika u ovom društvu. Pritom treba napomenuti i da su malinari pozvali resorno ministarstvo iz kojeg im nitko ne odgovara.

Zahtijeva se otkupna cijena malina od 180 do 200 dinara. Ove godine, za razliku od prethodnih, malinari ne pristaju na dnevne cijene koje nude prerađivači koji su im primjerice lani nudili cijenu od 50 dinara po kilogramu! Malinari smatraju da se radi o iživljavanju na njima, posebno kad se u obzir uzme da je cijena u izvozu 2,5 do 3 eura odnosno 295 do 350 dinara. Preprodavači, koji u svojim hladnjačama još uvijek imaju prošlogodišnje zalihe malina, tvrde da je “još rano da se govori o ceni”, što je također revoltiralo malinare. Prerađivači pritom odbijaju pregovore s proizvođačima i to nakon što je osnovana vladina radna grupa za praćenje cijene maline, koja se stoga nije još nijednom sastala.

S druge strane iz Ministarstva poljoprivrede, uobičajene patronizacije i floskule poput onih da se “problemi neće riješiti na ulici”, što je izjava državnog tajnika tog ministarstva Velimira Stanojevića, koji otkrivajući toplu vodu smatra kako treba “sjesti za stol” i razgovarati na relaciji proizvođači i prerađivači, dok bi država bila tek “medijator”. Pasivni medijator, mogli bismo primijetiti, koji dosad nije uopće uspio privoljeti prerađivače “za zajednički stol” i koji usprkos tome pritisak vrši na malinare a ne na prerađivače koji vidno odbijaju bilo kakve dogovore. Jer zašto bi, dok im pasivni “medijator” dozvoljava nepravedno poslovanje, oni ne vide problem.