politika
Srbija
vijest

MMF traži povećanje penzija u Srbiji

Foto: AFP / Mandel Ngan

Od ponedjeljka se u Beogradu nalazi misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Razlog njihova dolaska su pregovori oko novog aranžmana sa Srbijom. Taj novi aranžman već je dobio i svoj popularni naziv – “čuvarkuća”. No, zanimljiviji od samog naziva aranžmana je zahtjev MMF-a prema srpskoj Vladi. Radi se o zahtjevu na koji nismo baš navikli kad su u pitanju uvjeti koje MMF postavlja pred države s kojima sklapa aranžmane.

Naime, MMF traži od Vlade da poveća penzije. Preciznije, traži da se ukinu krizne mjere koje je Vlada donijela 2014. godine s namjerom da sanira fiskalnu krizu. Tom su mjerom smanjene sve penzije koje iznose više od 25.000 dinara (oko 210 eura) i to za čak 22, odnosno 25%. Pregledom ekonomskih pokazatelja, MMF je došao do zaključka da ta mjera više nije potrebna. U protekle četiri godine udio penzija u BDP-u pao je s 13,8 na 11%. Također, prije četiri godine je otprilike 50% državnog proračuna išlo na penzije, dok je danas taj udio smanjen na trećinu.

Još nije poznato kako će se Vlada postaviti prema zahtjevu MMF-a. Međutim, MMF nije jedini koji je ukazao na taj problem. I Fiskalni savet je prozvao Vladu zbog neizvjesnosti oko ukidanja krizne mjere. Pored očitog zakidanja penzionera, Vladino otezanje narušava ozbiljnije fiskalno planiranje za naredne godine. Također, inzistiranje na prolongiranju mjere održava se u periodu dok se proračun nalazi u suficitu. Dakle, nikakvih prepreka nema za njeno ukidanje i povećanje penzija.

Nakon što su podnijeli žrtvu štednje za oporavak proračuna, srpski su penzioneri dovedeni u situaciju da ih spašava MMF. Vjerojatno ne postoji prikladnija ilustracija Vladine nebrige za socijalno ugrožene.