politika
vijest

Velika “zavjera” Viktora Orbána

Foto: AFP / Attila Kisbenedek

Već drugi vikend za redom, liberalna je budimpeštanska javnost uspjela organizirati veliki prosvjed protiv mađarskog premijera Viktora Orbána koji je nedavno još jednom pobijedio na parlamentarnim izborima. Ponovno se okupilo više desetaka tisuća prosvjednika, čime su umanjeni strahovi onih koji su vjerovali da će se – kao i u nekim ranijim prilikama – prosvjedni pokret brzo ispuhati. Ovoga je puta situacija za prosvjednike naposljetku čak i nešto nepovoljnija. Osim što je potvrdio svoj mandat, Orbán je odlučio zaoštriti i politiku ušutkivanja svojih protivnika, prije svega u medijima, koji su sad gotovo svi pod njegovom kontrolom, a onda i u tzv. civilnom društvu.

Naime, nakon uvjerljive pobjede početkom mjeseca, Orbán se konačno odvažio na otvoreni napad na udruge građana koje nisu pod njegovom kontrolom. Prema prijedlogu zakona koji bi uskoro trebao ići u proceduru, udruge će se za pojedine svoje aktivnosti trebati ponovno registrirati na policiji, koja će odlučivati o tome čime se građani organizirano smiju baviti. Uz to, udruge će za sve donacije i financiranja, uključujući i ona koje dobivaju iz europskih institucija, morati plaćati porez od 25%. Sve to predstavljeno je kao velika nacionalna borba protiv strane intervencije u Mađarsku. O tome govori i neformalni naziv zakona “Stop Soros”, koji osobito cilja na američkog bankara rođenog u Mađarskoj.

Učenik nadmašuje učitelja

Iako je Orbán i sam bio njegov stipendist, posljednjih godina koristi figuru Georgea Sorosa kako bi promovirao antisemitske teorije zavjere prema kojima je svatko tko kritizira npr. institucionalni rasizam ili korupciju mađarske vlade zapravo “Sorošev plaćenik”. Činjenica da je i Orbán izašao ispod njegovog “šinjela”, kada je prije trideset godina promoviran kao veliki antikomunistički borac za demokraciju, samo mu je ojačala kredibilitet u kritici Sorosa. Njegova dugogodišnja kampanja protiv čovjeka koji ga je “stvorio” konačno bi mogla uroditi plodom. Naime, pojedini mediji javljaju da se zaposlenici Sorosevih institucija u Budimpešti ozbiljno pripremaju za preseljenje u Berlin.

Naravno, sam odlazak Sorosevih fondacija iz Mađarske neće automatski značiti i prestanak kampanje protiv njega. Uloga njegove fondacije i udruga koje je financirala uvijek je bila znatno prenapuhana. Činjenica da je Soros sad geografski još dalje nego ranije samo će olakšati tvrdnje kako je on veliki lutkar koji iz sjene kontrolira sve događaje, osobito one koji su nepovoljni za Orbána. Paradoks cijele situacije je u tome što je veliki lutkar zapravo Orbán, koji je kampanjom protiv svog bivšeg uzora ostvario upravo ono za što je optuživao Sorosa: svi mediji i udruge uskoro bi trebali na ovaj ili onaj način raditi za njega i eliminirati svaki izazov njegovoj trajnoj vlasti.