rad
Albanija
vijest

Pobuna protiv cestarina

Foto: AFP

Nekoliko tisuća prosvjednika izašlo je u subotu na autocestu u blizini grada Kukësa i nakon kratkog sukoba s policijom zapalilo obližnje naplatne kućice. Bila je to jasna gesta protivljenja naplati cestarine u ovom siromašnom gradu na sjeveru Albanije čiji se stanovnici često žale na izolaciju. I nije riječ o izoliranom činu vandalizmu: na prosvjed je pozvala gradska uprava, odnosno lokalni političari, a kasnije i Demokratska stranka (PD), vodeća snaga opozicije na nacionalnoj razini. Stoga mnogi komentatori procjenjuju da je pobuna u Kukësu najveći izazov za “socijalističku” vladu Edija Rame otkad je prije nešto manje od godinu dana pobijedio na izborima.

Odgovor vlasti bio je dvostruk: s jedne je strane krenuo val uhićenja zbog uništenja javne i investitorske imovine koji je pak izazvao novi revolt, a s druge se premijer potrudio obećati posebni popust za “česte korisnike” autoceste, odnosno lokalno stanovništvo. Zasad nije jasno kako bi to bilo izvedeno, osim eventualno preko neke državne subvencije, jer je tzv. Nacionalna cesta – koja povezuje Tiranu i Prištinu te prolazi kroz Kukës – pod privatnom koncesijom. Cestarina na njoj je nedavno povećana na 5 eura za privatna vozila i 22,5 eura za teretna vozila, čime je originalna funkcija autoceste – povezivanje dvije “albanske države” – dovedena u pitanje. Cijena je za mnoge stanovnike naprosto previsoka.

“Komunističke” privatizacije?

Kako javljaju lokalni mediji, subotnji prosvjed je osim kućica bio usmjeren i protiv koncesija, odnosno “javno-privatnih partnerstava”, koja prosvjednici nazivaju pljačkom. No tu priča dobiva poseban istočnoeuropski twist: kako pobunu vodi desničarska PD, a na vlasti je Socijalistička stranka (PS), pravna sljednica bivše vladajuće partije, privatizacija autoceste smatra se “zaostatkom komunizma”. Opozicijski demokrati nemaju dakako ništa protiv privatizacije, ali tvrde da je tursko-albanska kompanija koja je dobila koncesiju bliska Rami. Posljednjih 25 godina dvije se velike stranke natječu u tome tko će više i brže privatizirati, čak i uz veliku štetu za javni proračun, da ne spominjemo “korisnike”.

Slični je privatizacijski žar već ranije upropastio naftnu industriju, a onda i zračni transport, u zemlji čiji su ključni “izvozni” proizvodi nafta i turizam. Sada su nacionalistički san o povezivanju Albanaca u svim dijelovima zemlje i s obje strane granice ugrozile privatizacija autoceste i nedodirljivi interesi investitora. Međutim, pobuna dosad nije otišla dalje od simboličkih paljenja naplatnih kućica te poziva na ostavku premijera i odlazak vladajuće stranke. Novi prosvjedi najavljeni su za sutra.