rad
Srbija
vijest

Odlikovanje za investitorsku hrabrost

Foto: Facebook / Sirmiuminfo Web Port

Sremska Mitrovica postat će bogatija za još jedan trg. Na ulazu u ovaj vojvođanski grad, nekoliko kilometara od centra, stajat će posveta hrabrim junacima, “spasiteljima” srpske ekonomije – investitorima. Kako je izvijestila Sremska.tv “u znak zahvalnosti što su prepoznali Sremsku Mitrovicu kao povoljno tlo za ulaganje” čelnici grada će izgraditi tematski park, s bogatim i zanimljivim sadržajem, a oko table Trg investitora, na jarbolima će se vijoriti zastave kompanija koje u najvećem sremskom gradu uspješno posluju već deceniju. Prema podacima koje je dao pokrajinski poslanik, ondje posluje 14 kompanija iz sedam različitih zemalja koje ukupno zapošljavaju više od 4.500 radnika.

Baš kao što se i srpski politički lideri vole pohvaliti srpskom iznimnom uspješnošću u privlačenju stranih investitora, tako i vlasti Sremske Mitrovice ne propuštaju priliku da se pohvale izvrsnom poslovnom klimom.  Uz opetovane pohvale u medijima, grad dokaze za to ima i na papiru. Uvršten je među top-deset “mikrogradova budućnosti” po ekonomskom potencijalu koji posjeduje i dobio je priznanje engleskog časopisa Foreign direct investment (FDI), specijaliziranog za promociju stranih direktnih investicija.

Iako se redovito predstavljaju kao jamac razvoja, strane investicije u Srbiji obično donose loše plaćena radna mjesta, a često i brojne ekološke probleme (koji su rezultat eksploatacije nacionalnih prirodnih izvora). Pored svega toga, država ne samo da udovoljava investitorima kroz izmjene različitih zakona, već i izravno snosi troškove velikog dijela investicija. Tako se, prema istraživanju novinara Insajdera, Srbija na temelju potpisanih ugovora s investitorima, od aprila 2014. do aprila 2016., obvezala na njihovih 518 milijuna eura ulaganja dodati 164 milijuna državnih subvencija. Ne bi li onda trebalo i “najvećeg investitora” počastiti jednim trgom?