politika
Albanija
vijest

Neobična evangelička misija novih albanskih visokih dužnosnika

Foto: AFP / Gent Shkullaku

Kada je na ovog ljeta albanski premijer Edi Rama ponovo pobijedio na izborima, ta je pobjeda došla uz jednu dodatnu prednost. Njegovi socijalisti nisu samo dobili drugi mandat, već i ostvarili većinu koja im je omogućila da se riješe napornih koalicijskih partnera iz stranke LSI i vladaju sami. Jedan od “feuda” dosadašnjih partnera bilo je Ministarstvo pravosuđa, u kojem su često bili optuživani za nezakonit utjecaj. No ni kadrovi koji su socijalisti pogurali u taj resor nisu naišli na jednoglasno oduševljenje javnosti. Za ministricu je imenovana Etilda Gjonaj s radnim iskustvom u Helsinškom odboru, a za njezino je imenovanje potpuno otvoreno lobirala američka ambasada u Tirani, često optuživana da “vuče konce” iz sjene po cijeloj političkoj sceni.

No ako je Gjonaj tek “američka” ministrica, njezino dvoje suradnika ljudi su puno neobičnije biografije. Zamjenici ministrice, Teuta Vodo i Toni Gogu, pripadaju minijaturnoj ali glasnoj ultrakonzervativnoj neoprotestantskoj zajednici. Kao što je poznato, Albanija je zemlja mnogih religija, pri čemu sunitski muslimani čine veliku većinu stanovnika, pored tradicionalnih pravoslavaca i katolika, i uz autohtonu manjinu muslimanskih bektašija. No religija je desetljećima igrala sporednu ulogu u životu zemlje i tek odnedavno doživljava svoj veliki come back. Vodo i Gogu sebe očito vide kao važan dio tog procesa, čak i ako je njihova religija tek odnedavno uvezena s američkog kontinenta.

Gogu je zapravo pastor i direktor evangeličke agencije za “pomoć, razvoj i promicanje kršćanstva” koji je u ranijim intervjuima kao svoj cilj navodio “oblikovanje javnih politika u skladu s evanđeljem”. Vodo je pak aktivistica Europskog kršćanskog političkog pokreta, grupacije ultrakonzervativnih stranaka koja je prilikom imenovanja svojoj dugogodišnjoj suradnici poželjela “Božji blagoslov” na novom radnom mjestu. S obzirom na njihovu javno deklariranu agendu, nije jasno kakve će posljedice njihov rad imati na albansko pravosuđe. No ako je tko očekivao da će njihov vjerski fundamentalizam unijeti svježi dah poštenja u notorno korumpirano domaće pravosuđe, lako bi se mogao razočarati.

Kako navodi portal Exit, Gogu je bio šef pravnog odjela albanske Nacionalne banke u vremenu kada je iz njezinog trezora misteriozno nestale milijunske sume. Zanimljivo, nitko nikada nije osuđen za tu krađu, ali prema istrazi dobar dio krivnje za cijeli incident leži na neadekvatnim procedurama za koje je izravno odgovoran bio upravo novi zamjenik ministrice.