politika
Albanija
vijest

Religijom protiv ekstremizma?

Foto: Armend Nimani

Albanski premijer Edi Rama je na prošlotjednoj proslavi rođendana proroka Muhameda svečano najavio uvođenje religijskog pilot-programa u srednje škole. U ponedjeljak je plan potvrdila i ministrica obrazovanja Lindita Nikolla najavivši da se na jesen eksperimentalni program uvodi u pet strukovnih škola i pet gimnazija. Naglasila je da se još radi na samom sadržaju knjiga iz kojih bi se religijski program predavao i prevenirala kritike izjavivši da se sve odvija u suradnji s Francuskim opservatorijem za sekularizam, a znamo da većih stručnjaka za sekularizam od Francuza nema.

Također, ministrica je istaknula da se ne radi “religijskim predavanjima” već da je cilj učenike podučiti o povijesti i kulturi religije. Bez obzira na ministričine distinkcije i jamac koji navodno pružaju Francuzi, mnogi profesori su već javno iskazali bunt protiv uvođenja takvog programa u kurikulum. Tako je profesor psihologije na Tiranskom sveučilištu Edmond Dragoti BIRN-u izjavio da program nije prihvatljiv čak niti u obliku poučavanja povijesti i kulture religije s obzirom na to da u školama nedostaje osnovna infrastruktura za provođenje nužnog znanstvenog programa.

Predstavnici vjerskih institucija su oduševljeni novim programom, a u međuvremenu je premijer Rama iznio još jedan argument u prilog poučavanju religijske tematike. Navodno će bolje poznavanje religije zaštititi učenike do podlijeganja ekstremističkoj propagandi i u krajnjoj liniji od terorističke regrutacije. Kao da su nezaposlenost, socijalna bijeda i neuspjesi integracije u zajednicu pojave koje nemaju nikakve veze s razvojem ekstremnizma i terorističkih skupina. No, jasni su razlozi Raminog cinizma: sve drugo bi njegovu vladu činilo odgovornom.