politika
vijest

Osveta Orbánovog tajkuna

Foto: AFP / Gergely Besenyei / Simicskini bilbordi koje su konficirale budimpeštanske vlasti

Otkako je prije više od sedam godina po drugi put zasjeo na poziciju premijera Mađarske, Viktor Orbán izgleda nepobjedivo. U međuvremenu je uspio uspostaviti čvrstu kontrolu nad civilnim društvom i medijima, a zatim i promijeniti zakon kako bi si osigurao dominaciju nad političkim životom zemlje. Liberalna opozicije se nikada nije uspjela oporaviti od katastrofalnih i izrazito nepopularnih politika koje je provodila prije Orbána, a, s obzirom na stabilnu poziciju premijera, nije osobito izgledno ni da bi joj to moglo uspjeti u skorijem periodu. No unatoč prividnom trijumfu, nad Orbánovom se vladavinom možda skupljaju tamni oblaci, barem prema analizi koju je nedavno objavio portal Politico.

Iako još uvijek nema ozbiljnijih konkurenata, mađarski je premijer izgleda pokvario odnose sa svojim utjecajnim, iako sramežljivim saveznikom – tajkunom i medijskim mogulom Lajosem Simicskom. Orbán je proteklih godina uložio skromne napore da zaštiti “nacionalni kapital”, što je povremeno iritiralo eurobirokrate više od njegovih rasističkih ispada i pritisaka na medije. No Simicska nije bio samo financijer i štićenik, već i bliski prijatelj iz djetinjstva te suborac iz perioda ranih 1990-ih kada su obojica bili uvjereni eurofili i liberali. Kako se njihov odnos slomio nije točno poznato, no Simicska, koji se inače rijetko pojavljuje u medijima, počeo je svoju bivšu stranku Fidesz otvoreno nazivati “kriminalnom bandom”.

Svjestan da su liberalne stranke davno i nepovratno bankrotirale, Simicska u borbi protiv Orbána nastoji iskoristiti Jobbik, stranku još ekstremnije desnice povezanu s nasilnim rasističkim bandama. Posljednjih tjedana cijela je zemlja oblijepljena Jobbikovim plakatima sa slikom Fideszovih političara na kojima piše “Vi radite – Oni kradu”. Ta gigantska kampanja je Simicskin poklon ekstremnim desničarima, preko marketinške tvrtke u njegovom vlasništvu. Da je stvar shvaćena ozbiljno pokazuje i odluka Fidesza da ekspresnim glasanjem u parlamentu zabrani takvu vrstu donacija političkim strankama. Za sada je ipak nejasno može li ekstremistički Jobbik doista postati vodeća stranka, čemu se izgleda nadaju neki Orbánovi protivnici.

No, s obzirom da je Simicska stvorio Orbána, pobjeda njegovog novog favorita teško da bi išta doista promijenila.