politika
Makedonija
vijest

Snimke potvrdile odgovornost VMRO-a za upad desničara u Sobranje

Foto: Screenshot sa snimaka nadzornih kamera u Sobranju

Snimke nadzornih kamera makedonskog parlamenta potvrdile su van svake sumnje umiješanost VMRO-DPMNE-a u događaje od 27. aprila kada je skupina desničara “provalila” u parlament i napala SDSM-ove, i zastupnike albanskih stranaka. Snimke prikazuju parlamentarce Krstu Mukoskog i Sašu Vasilevskog iz redova VMRO-DPMNE-a kao i nekolicinu njihovih kolega kako minutama prije nego što su pristaše VMRO-DPMNE-a upale u parlament traže način da olakšaju svojim pristašama proboj u zgradu. Nakon nekoliko telefonskih poziva, komešanja i regrupiranja, Mukoski odlazi do glavnih vrata i uklanja metalnu šipku koja je držala vrata zablokiranima dok je s druge strane vrata policija pokušavala držati stvar pod kontrolom. Snimke su šokantne tim više što se prosvjednici po ulasku u predvorje Sobranja prvo grle i pozdravljaju s tamo prisutnim VMRO zastupnicima da bi se nakon toga posvetili nasilju radi kojeg su došli. Šokantnost snimaka pritom ne proizlazi iz moralne indignacije već iz promišljanja razmjera krize koju je VMRO spreman proizvesti da ostane na vlasti – doslovno do kraja države.

Makedonska policija snimke je odmah po događaju proslijedila tužiteljima, a u javnost su puštene tek ovoga tjedna, nakon što je predsjednik SDSM-a Zoran Zaev dobio mandat za premijera. Snimke također pokazuju VMRO zastupnike kako se koordiniraju s napadačima gestikulirajući im u kom se smjeru nalazi soba za novinare gdje su SDSM i albanske stranke držale tiskovnu konferenciju. Podsjetimo, VMRO mjesecima je držao Makedoniju u talačkoj krizi uz pomoć predsjednika države Đorđa Ivanova. Tog 27. aprila pristaše VMRO-DPMNE-a dva su sata razbijali po Sobranju, a rezultat toga je oko stotinu povrijeđenih ljudi, pri čemu se albanski zastupnik Zijadin Sela našao u životnoj opasnosti s nagnječenjima mozga, a raskrvavljene glave završio je i sam Zaev, zajedno sa ukupno 10 ozlijeđenih parlamentarnih zastupnika.

Krivi i nedužni

Usprkos snimkama na kojima se uloga VMRO-ovih zastupnika jasno vidi, oni niječu umiješanost nazivajući sve običnim spekulacijama. Kako piše BIRN, Mukoski je za DW kazao kako nije otvorio vrata parlamenta, no kako je točno da se jest nalazio u foajeu parlamenta, što međutim, ističe, nije zabranjeno. Kazao je također da njemu nije jasno kako se iz snimaka može izvući zaključak da je on otvorio vrata. No, na snimkama se jasno vidi da baš on uklanja metalnu šipku i pušta pristaše VMRO-a u parlament. Slično njemu, Vasilevski se također smatra nevinim, no on kaže kako snimke nije ni vidio, nema pojma o čemu se uopće radi i odbija optužbe da je radio išta protiv svoje zemlje.

U jednom od najkraćih kaznenih postupaka ikad, 9 prosvjednika, ali ne i VMRO zastupnici, optuženi su samo za sudjelovanje u nasilju, usprkos tome što su pravni stručnjaci tvrdili da su optužbe preblage te je ovakvo ekspresno suđenje možda i posljedica želje da se spriječe ozbiljnije optužbe, piše BIRN, koje bi onda vodile i do VMRO-a. Istaknimo još da je najduža kazna za napad na temeljnu demokratsku instituciju u državi pet godina uvjetno a u slučaju ponavljanja izgreda 6 mjeseci do godina dana zatvora.

Javnost je očekivano revoltirana snimkama i nezadovoljna nepostupanjem državnih institucija prema VMRO-DPMNE-u. Međutim, upravo ovo još je jedan dokaz premreženosti državnih institucija s VMRO-DPMNE-om i indikator ozbiljnosti posla koji se nalazi pred Zaevom, dok garancija za uspjeh, nema.