rad
Srbija
vijest

Druga privatizacija Železare Smederevo

Foto: Železara Smederevo

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u službenoj posjeti Kini gdje će 26. novembra prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Železare Smederevo i kineske kompanije Hebei Iron and Steel. Ovo potpisivanje predstavlja prvi korak u privatizaciji smederevske željezare.

Memorandum o razumijevanju prvi je u nizu dokumenata koje je nužno potpisati prije realizacije privatizacije. Memorandumi o razumijevanju su bilateralni ili multilateralni dogovori koji obično sadržavaju ponudu i njezino prihvaćanje, razmatranje i namjeru o ostvarenju nekog zajedničkog cilja. Najčešće se potpisuju između političkih predstavnika i privatnih poduzetnika, ali to nije jedini oblik u kojem se pojavljuju.

Najavljujući mogućnost privatizacije Železare, premijer Vučić je prije mjesec i pol dana kazao kako je preduvjet za to zadržavanje svih radnika i povećanje opsega proizvodnje. Od 14.000 radnika koliko je Železara zapošljavala u prošlom sistemu, danas je ostalo njih 5000 što je dovoljno za puni kapacitet proizvodnje na jednoj visokoj peći. Kineska kompanija zainteresirana je za preuzimanje smederevske Železare zbog njenog dobrog geografskog položaja, izvrsnog tehničko-tehnološkog stanja radi čega nisu potrebna visoka početna ulaganja i visoko obučenih radnika.

Proširenje proizvodnje

Kinezi u Železaru namjeravaju uložiti sredstva u iznosu od otprilike 300 milijuna dolara, od čega bi 120 milijuna išlo na galvanizaciju potrebnu za otvaranje tvornice za proizvodnju cijevi. U slučaju proširenja proizvodnje na izradu polugotovih i gotovih proizvoda, trebalo bi osigurati nova zapošljavanja jer održanje punog kapaciteta rada druge visoke peći pod nazivom Visoka peć 1 koja je nakon pauze od 4 godine ponovno pokrenuta u oktobru ove godine vjerojatno neće biti biti dovoljno. Naime, prema studijama koje je Železara provela za održanje punog kapaciteta proizvodnje samo jedne peći potrebno je svih 5.000 radnika.

Usprkos padu cijene čelika na globalnom tržištu, Železara uspijeva plasirati sve svoje proizvode, a smatraju da ima i prostora za proširenje plasmana novih proizvoda. Puni kapacitet novije, Visoke peći 2, iznosi 95.000 tona željeza mjesečno, dok je puni kapacitet manje i starije, Visoke peći 1, 750.000 tona mjesečno. Maksimalna godišnja proizvodnja Železare procijenjuje se na oko 2,2 milijuna tona željeza godišnje. Pokretanjem i druge peći smanjeni su troškovi proizvodnje čelika za 15 dolara po toni, što predstavlja značajne uštede.

Dobra budućnost

U Železari postoji kolektivni ugovor i sva se plaćanja vrše redovno, a zbog povećanja proizvodnje, radnici očekuju i skoro povećanje plaća. Tvornica je likvidna iako posluje s manjim minusom, no javni proračun ne košta ništa. Očekuje se da će se stanje popraviti racionalizacijom proizvodnje koja će se dogoditi korištenjem punih kapaciteta obiju peći. Usprkos manjem minusu, ova željezara kotira kao jedna od financijski najzdravijih čeličana na svijetu. Dugoročno promatrano, radi se o izrazito profitabilnoj tvornici.

Železara je pod imenom “Sartid” prvi put privatizirana u martu 2003. godine kad je prodana američkoj kompaniji US Steel za 23 milijuna dolara u čijim se rukama nalazila do početka 2012. godine kada je ponovno nacionalizirana za jedan dolar. Tih je godina izvoz Železare činio udio od 13 posto ukupnog izvoza Srbije. Nakon nacionalizacije, srpska vlada ponovno je krenula u privatizaciju željezare, a novi potencijalni partner je spomenuta kineska kompanija. U martu ove godine upravljanje Železarom autsorsano je firmi HPK Inženjering.

Privatizacija smederevske željezare dio je dogovora s MMF-om prema kojem se do kraja ove godine očekuje privatizacija 7 poduzeća. Firme koje ne pronađu svog kupca morat će se snaći na tržištu, odnosno neće više dobivati pakete pomoći iz državnog proračuna. Poduzeća koja ne pronađu svoje tržište ići će u stečaj.