politika
vijest

Novi val mobilizacija u Grčkoj

Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Nepunih mjesec i pol dana nakon što je Siriza pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima i priskrbila si legitimitet za implementaciju još jednog Memoranduma potpisanog s Trojkom, politička se situacija u Grčkoj nanovo postepeno zaoštrava. Jučer su na ulice Atene izašli srednjoškolci i prosvjedovali protiv nepodnošljivog stanja u školstvu uzrokovanog rezovima. Njih više od tri tisuće, noseći transparente s natpisima poput “Ubojice znanja”, ukazivalo je na manjak nastavničkog kadra, nedostupnost knjiga i udžbenika i porazne infrastrukturne uvjete u školama koje pohađaju. U znak solidarnosti s njihovim zahtjevima i sindikat učitelja u srednjim školama je bio stupio u trosatni štrajk.

Također su jučer s dvodnevnim štrajkom započeli i pomorci. Trajektne veze s grčkim otocima su obustavljene u ime prosvjeda protiv planiranih promjena u modelima njihova socijalnog i mirovinskog osiguranja, kao i sve nepovoljnijih radnih uvjeta. Odaziv štrajku je gotovo stopostotan. Za naredne dane su najavljene i druge sindikalno-štrajkačke aktivnosti. Sutra je na redu četverosatni štrajk upozorenja radnika u atenskom javnom prijevozu, dok sindikat zaposlenih u lokalnim samoupravama u srijedu na tri sata planira okupirati zgrade u kojima rade kako bi se održali plenumi na kojima će se raspravljati o novom Memorandumu i dogovarati buduće akcije. Vrhunac radničkih mobilizacija trebao bi se dogoditi 12. novembra za kad je najavljen generalni štrajk u privatnom i javnom sektoru.

Čini se da je vrijeme koje je Siriza kupila prijevremenim izborima brzo isteklo i da će se morati što prije naučiti novom načinu vladanja. Upravo onome na čijoj su diskreditaciji narasli kao stranka i dobili izbore 25. siječnja ove godine. Iako nije bilo vremena niti kapaciteta da se do rujanskih izbora formira relevantna stranačka platforma koja će reprezentirati snažno referendumsko NE mjerama štednja od 5. srpnja, izgleda da se snaga kasnije politički poništene narodne odluke ipak nije rasplinula. Nastavak brutalnih politika štednje, makar i sa Sirizinim “ljudskim licem” ili “manjim zlom”, imidžem na kojem su i dobili rujanske izbore, nije morao dugo čekati na novi odgovor odozdo. Preostaje za vidjeti koliko će mobilizacije biti snažne i konsolidirane i hoće li u dogledno vrijeme uspjeti iznjedriti novu političku platformu.