politika
vijest

Štrajk prosvjetara u BiH

Foto: AFP / Stringer / Škola u Gornjem Vakufu

Paralelno s najavom štrajkačkih aktivnosti prosvjetara u susjednoj Srbiji, jučer su štrajk upozorenja iz solidarnosti najavili i sindikati prosvjetnih radnika u Federaciji BiH. Nadovezujući se na već dvotjedni štrajk prosvjetara u Unsko-sanskom kantonu, predstavnici sindikata najavili su štrajk upozorenja na razini Federacije za 16. septembra od 11 do 13 sati. Gostujući danas na televiziji N1, Saudin Sivro, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja kantona Sarajevo i Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja Unsko-sanskog kantona, iznijeli su i pojasnili štrajkačke zahtjeve.

Zehra Hadžić je istaknula da sindikati zahtijevaju isplate dugovanja za 2014. godinu, regres, naknade za otpremnine, teže bolesti i umrline iz prethodnih godina, kao i isplatu plaća, naknada i toplih obroka koja kasni i za 2015. godinu. Osim zahtijevanja ispunjenja onih neposrednih materijalnih interesa, Hadžić je naglasila i da štrajk ima širu političku dimenziju odnosno da se zahtijeva i “depolitizacija” obrazovanja. Pod tim se podrazumijeva prestanak dodijelivanja direktorskih mjesta po stranačkom ključu i izuzeće školskog sustava od stranačkih interesa. Dodala je i da su se pregovori s vladom intenzivirali, postoje neke naznake dogovora no i dalje je neizvjesno okončanje štrajka.

Saudin Sivro je u svojim izjavama istaknuo da prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu imaju podršku iz devet kantona i 17 tisuća prosvjetnih radnika. Iako se nada skorom rješenju najavio je štrajk upozorenja na razini Federacije ukoliko do srijede ne dođe do sporazuma. Za kraj je naveo i šire zahtjeve za poboljšanje situacije u bh. obrazovanju i u kontekstu njihova neispunjenja u budućnosti spomenuo i mogućnost generalnog štrajka.