društvo
Srbija
vijest

Najava mogućnosti novog štrajka prosvjetara u Srbiji

Foto: Mirjana Radovanović

Na današnjoj konferenciji za novinare u organizaciji tri od četiri reprezentativna sindikata u prosvjeti njihovi predstavnici su postavili upit srpskoj vladi o neizvršenim obvezama iz sporazuma na osnovu kojeg je prekinut štrajk prosvjetara na proljeće ove godine. Podsjetimo, višemjesečni štrajk zbog niskih plaća i uvjeta rada završen je u februaru, odnosno u aprilu, s obzirom na dinamiku kojom su pojedini sindikati pristajali na uvjete sporazuma. Jedan od uvjeta bila je i isplata jednokratne pomoći radnicima u prosvjeti. Iako je sporazum potpisan prije gotovo pola godine sa svim sindikatima, obveza isplate jednokratne pomoći koja bi trebala iznositi oko 7.500 dinara još nije izvršena. Sindikati su isprva zahtijevali da pomoć bude isplaćena prije godišnjih odmora, ali resorni ministar je odgovorio “da je bolje da bude prije početka nove školske godine”.

Kako se ministar Srđan Verbić nije oglašavao po pitanju preuzetih obveza, čak ni na nivou subjektivne procjene “kad bi bilo bolje”, sindikati su svoj upit pooštrili najavom novog štrajka i izlaskom na ulice. Po njihovim riječima, ministar je zaklon od obećanja i obveza našao u već uvježbanoj retorici premijera Vučića koji neprestano najavljuje povećanje penzija i plaća nakon što se dovoljno istrpi. Međutim, čak da se i realiziraju obećanja premijera iz domene petparačke pedagogije, prosvjetari i dalje inzistiraju na sporazumom dogovorenoj jednokratnoj pomoći. Osim što se radi o uvjetima sporazuma o prekidu štrajka, eventualno povećanje plaća neće uspjeti kompenzirati dogovorenu pomoć s obzirom da je plaća u prosvjeti čak 11% niža od republičkog prosjeka.

Sindikati su najavili da će u slučaju neoglašavanja vlade idući tjedan ispitati štrajkačko raspoloženje među članstvom i sukladno rezultatima u oktobru provesti adekvatne korake. Upitani za izostanak četvrtog reprezentativnog sindikata na pressici, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, prisutni su demantirali raskol načelnim objašnjenjem kako sindikati imaju različite metode djelovanja.